Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Árvízhelyzetet szimuláltak

Június 12-én és 13-án két megyére kiterjedő árvízhelyzetet szimulált a Körösök Vízügyi Igazgatósága. A szimuláció keretében megfigyelték az információáramlást, a helyi illetékesek reakciókészségét, valamint az önkéntes katasztrófavédelmi csapatok rátermettségét. A gyakorlat keretében azt „játszották el”, hogy a megnövekedett csapadékmennyiség következtében árvíz jött létre a Fekete-Körösön és árterületén, amely többek közt érintette Kolozs megyében Kalotaszeget, Havasrekettyét és Csucsát, illetve Bihar megyében Révet.

arviz (1)

„Nem véletlenül választottuk a két megye közötti részt a gyakorlathoz. 2010-ben pont ezen a szakaszon okozott jelentős károkat a megáradt Körös. A szimuláció alkalmas volt rá, hogy felmérje az összes érintett struktúrát” – nyilatkozta Dumitru Voloşeniuc, a vízügyi igazgatóság vezetője. Az érintett területeken a helyi katasztrófavédelmi tervnek megfelelően értesítették a lakosságot. Az akcióban részt vett Claudiu Pop prefektus, Sorin Caba katasztrófavédelmi főfelügyelő, Ioan Curt, a Kolozs megyei vízművek vezetője, valamint Narcis Maier, az erdélyi meteorológiai központ főnöke. A szimuláció során nem vetettek be tényleges katasztrófavédelmi erőket és eszközöket, mivel a gyakorlat során kifejezetten az információáramlást és a katasztrófavédelem adminisztratív részét ellenőrizték.

Sz. G. T.