Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Árvíz a szépségszalonban

Valószínűleg maradandó, ám cseppet sem kellemes emlék marad a kedd este az egyik elegáns belvárosi szépségszalon tulajdonosának, Pap Andreának.

Kedd délután ugyanis a Pável (Mihai Pavel) utcában levő szépségszalon leginkább egy árvízsújtotta övezetre emlékeztetett. Leszögeznénk, semmi különösebb természeti katasztrófa nem történt, csupán egy félóráig esett az átlagosnak mondható nyári eső. A belvárosnak ezen a részén azonban már második éve úgymond „modernizálják” a csatornarendszert, s valószínűleg ennek a nem éppen sikeres munkálkodásnak egyik eredménye az, hogy a szépségszalon alagsori részét percek alatt elárasztotta az esővíz, mely mindenhova folyt, csak éppen azokba az elvezetőkbe és gyűjtőcsatornákba nem, melyeket a Nagyváradi Vízművek szakemberei erre a célra szántak. A szalon tulajdonosa kedd este értesítette szerkesztőségünket s elmondta, hiába telefonált többször a vízműveknek és a tűzoltóknak, azok csak nagy sokára érkeztek ki, mondván, hogy nagyon sok riasztást kaptak. Ebből tehát nem nehéz rájönni, hogy a városban elég sok helyen nem vált be a csatornázás korszerűsítése. Végre estére megérkezett a szivattyús autó a Pável utcai szépségszalonhoz, s akadt bőven munkájuk, ugyanis az egész modern kozmetikai részleget elborította a víz, ami a lefolyóból bugyogott ki.

arviz1

A Pável utcai elegáns szépségszalon alagsori része egy kis esőtől „esővíztárolóvá” változott kedden

Pap Andrea elmondta, kedd este két alkalommal fordult a szivattyús autó, s nemcsak a szalon alkalmazottai, de maguk az együtt érzőbb vendégek is segítettek, s vedrekkel merték ki a vizet a szalon ellepett részeiből. Mint megtudtuk, a szépségszalon tíz éve működik, két éve a tulajdonos saját költségen újítatta fel a csöveket, tétette rendbe azt a részt, ami az övé. Ő megtette a kötelességét, mint mondja szabályosan, engedéllyel, adóját pontosan fizetve működteti a cégét.

Tegnap délelőtt megnéztük mi is, milyen állapotok uralkodnak a Pável utcában. Épp ott volt a szépségszalonnál a Nagyváradi Vízművek mérnökökből és szerelőkből álló csapata, akiket Andrea asszony hívott oda, mérjék fel a károkat, és tegyék rendbe, amit lehet. Hamar kiderült, hogy (miként az egész belvárosban) itt is a régi, 150 éves csatornahálózattal nem boldogulnak a vízügyi szakemberek. A szalon tulajdonosa elmondta, míg nem piszkálták meg felújítási munkálatok címén az utcát, semmi baj nem volt a régi békebeli csatornarendszerrel, a gondok két éve kezdődtek, mikor elkezdték azt a környéken felbolygatni. Ezt elismerte az egyik jelen levő vízügyi mérnök is, aki azt állította, míg a Kálvin János utcán nem fejezik be a csatornázási és útépítési munkálatokat, addig a szomszédos utcákban, így a Pável utcában sem tudják kordában tartani az esővizet. Hogy ki ezért a helyzetért a felelős, ki nem számolt azzal, mi történik, ha megbolygatnak egy olyan csatornarendszert, melyet előzőleg nem tanulmányoztak, nem térképeztek megfelelően fel, arra persze nem kaptunk választ. Az elárasztott szépségszalon vízelvezetését tegnap a vízügyiek munkásai elkezdték ugyan, de semmi garancia nincs arra, hogy a legközelebbi eső nem okoz ismét árvizet ott.

arviz3

Kedd este a szivattyús autó mellett mindenki vedrekben hordta ki a vizet a kozmetikai részről

Pap Andrea elmondta, saját hibáján kívül máris nagy károk érték. Mi is megszemlélhettük az elegáns szépségszalon elázott falait, a málló tapétát, a megereszkedett ajtókat, tönkremenő bútorokat. Az sem elhanyagolandó, hogy a csatornaáradásokkor el kell zárni a környéken a vizet, ami azt a nemszeretem helyzetet teremti meg, hogy esetleg a hajfestékkel a hajukon vagy arcpakolással az arcukon várakozó hölgyek szépítését víz hiánya miatt nem tudják a fodrászok, kozmetikusok befejezni. A vízművek persze ígérte, hogy orvosolják a hibát, de elnézve az ott uralkodó állapotokat, könnyű azt hinni, ez kissé azért bonyolultabb lesz. A szalon tulajdonosa elmondta, mint adófizető, törvénytisztelő vállalkozó nagyon felháborítónak tartja, hogy ilyen helyzetbe került saját hibáján kívül, és komolyan fontolgatja, hogy kártérítésre pereli az őt ért veszteségek miatt a Nagyváradi Vízműveket és az önkormányzatot.

Szőke Mária