Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Arcrekonstrukció egy ereklye segítségével

Érdekes előadásra került sor szombat délután a Szent László Napok rendezvénysorozat programjai között, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszék tanszékvezető docense, Pálfi György professzor értekezett Szent László király koponyaereklyéiről.

arcrekonstrukcio

A váradi várban megtartott előadás sok érdeklődőt vonzott. Az előadáson a professzor ismertette annak a tudományos kutatásnak a mozzanait, mely során 2011-ben a  Győri Bazilika Héderváry-kápolnájában őrzött és Szent Lászlónak tulajdonított koponyát kutatókból álló szakmai csapat az ereklyetartóból kiemelte és azon természettudományos vizsgálatokat és méréseket végeztek, hogy ily módon is közelebb kerüljenek ahhoz a képhez, melyet a lovagkirályról szeretne alkotni a jelen embere.

Szent László király koponyacsontja ugyanis Magyarország egyik legértékesebb ereklyéje, sok hívő és a tudomány emberei is a Szent Korona és a Szent Jobb utáni legértékesebb ereklyeként tartják számon. Az ereklyetartót utoljára 150 éve nyitották fel. Az említett természettudományos és műszaki vizsgálatokra teljes titoktartás és különleges biztonsági intézkedések mellett kerülhetett sor. A kutatások során többek között antropológusok, műszaki szakemberek, orvosok vizsgálták meg a koponyacsontot.

arcrekonstrukcio 2

A pontos, hiteles szakmai adatgyűjtések után elkészült Szent László királyunk arcrekonstrukciója is, így a jelen embere, a nagy király emléke előtt tisztelgő magyarság pontosabb, hitelesebb képet kaphat szent László életéről, koráról és nem utolsósorban a hatalams legendagyűjtemény is életszerűbben elevenedhet meg az emlékező utódok képzeletében.

(szőke)