Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Aratóünnep Bihar megyében

Tegnap délben Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezető elnöke sajtótájékoztatón ismertette az egyesület tevékenységének három, soron következő programját: az Érmelléki Minőségi Márka levédetését, a IV. Érmelléki Ízek Vásárát és a Hagyományőrző Aratónapot Hegyközben.

aratunnep 1

Csomortányi István, először azt közölte, hogy a két éve, az első Érmelléki Termékvásár alatt útjára indított Érmelléki Minőségi Márka terméknevet sikerült levédetni egy igen borsos, 4 ezer lejes összeg fejében.

Magyarország és Székelyföld példáját követően most már az Érmelléken is hivatalosan használható lesz a kék búzavirággal jelzett, három nyelven (magyarul, románul és angolul) feliratozott hagyományos termékmárka. A forgalomba helyezéshez a használati szabályzatot szükséges még formába önteni, illetve meg kell határozni, hogy milyen minőségi feltételeknek kell, megfeleljenek a kis és közepes méretű családi vállalkozások hagyományos élelmiszerei és kézműves termékei.

A sajtótájékoztatón az egyesület elnöke azt is közölte, hogy folytatódik az Érmelléki Ízek Vására, amelyre negyedik alkalommal kerül sor, augusztus 20-án, Nagyvárad Szent László terén (Piaţa Unirii). Hozzátette továbbá, hogy az ősz folyamán még két vásárral jelentkeznek majd, a jövő évtől pedig havi rendszerességgel szeretnék megrendezni ezeket, amit az egyesület által hamarosan legyártott standok biztosítanak majd (ugyanis a polgármesteri hivataltól eddig az egyesület által bérelt 20 stand napi bérlete 2 ezer lej körül volt).

Az Érmelléki Minőségi Márka logója

Az Érmelléki Minőségi Márka logója

A több mint 200 tagot számláló egyesület ugyanakkor harmadik alkalommal szervezi meg július 22-én, Siterben a Bihar megyei aratónapot „Rozsarató és tarlóhántó ünnep” címmel, amelyre nyolc, háromfős csapat jelentkezését várják. A hálaadó istentisztelettel kezdődő rendezvény ideje alatt versenyszerűen tartanak majd bemutatót hagyományos gabonaaratásból a csapatok, amit tarlóhántás, illetve szeretetvendégség, és aratóbál követ. A szervezők a résztvevőknek egy-egy palack érmelléki borral kedveskednek.

A gazdaegyesület ugyanakkor szeretné felhívni Bihar megye gazdáinak a figyelmét arra, hogy a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából több mezőgazdasági szaklap áll rendelkezésére (Agrofórum, Méhészet, Magyar Állattenyésztők Lapja, Kistermelők lapja, Magyar Mezőgazdaság), amelyeket igényelni lehet a 0774/637-478-as telefonszámon Továbbá a lakosság figyelmébe ajánlja a most zajló Magyarok Kenyere nevű akciót, amely árvaházak gyermekei számára gyűjt búzát, és amelyet adományokkal folyamatosan lehet támogatni.

Szamos Mariann