Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Arany-ünnepség Nagyszalontán

Arany János 1817. március 2-án született Nagyszalontán. A legnagyobb magyar epikus költő születésének 200. évfordulója alkalmából az idei esztendőt Arany János Emlékévnek nyilvánította a Magyar Tudományos Akadémia és a Bihar megyei hajdúváros önkormányzata. Ennek jegyében nagyszabású ünnepséggel készültek az egyetemes magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb személyiségének tiszteletére.

Arany unnepseg

A tegnap délelőtti akadémiai ünnepségen jelen volt többek között Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is, aki hivatalosan megnyitotta az Arany Emlékévet. Tartalmas beszédében néhány fontos kérdést is megfogalmazott. „Születésének kétszázadik évfordulóján joggal tesszük fel a kérdést: ismerjük-e Arany János igazát? Vagy csak iskolai tanulmányaink kötelező tételeit tudjuk felsorolni? Egy nemzeti mítoszt tisztelünk benne, vagy értjük igényességét, bizonytalanságát, lelkének indulatait? Engedtük-e már közel magunkhoz szellemét, ízlelgettük-e mondatait, csodáltuk-e szóképeit?” – mondta a köztársasági elnök.

A tagnapi nap folyamán megannyi értékes és érdekes programot szerveztek még Nagyszalontán, a részletekre visszatérünk.

Borsi Balázs