Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Arany Slam

A nagyszalontai MIDESZ május 26–28. között, műhelytáborral indította útjára az Arany Slam projektet. A projekt lényege, hogy Arany János munkásságát közelebb vigye a fiatalokhoz. Ellentétben más rendezvényekkel, a fiatalok nem csak passzív szemlélői voltak a programoknak, hanem maguk is aktív résztvevőivé válnak. A projektbe bármikor be lehet kapcsolódni.

Arany

Első lépésben a fiatalok Arany balladáival ismerkedhettek meg úgy, hogy mindenki elhozhatta a saját kedvenc balladáját. A balladákat közösen tanulmányozták, és az úgymond ismeretlen fogalmakat közösen értelmezték felhasználva a modern technika nyújtotta lehetőségeket. Ezután a ballada eseményeit áthozták napjainkba, egy rövid hírt készítve belőlük. Bár a történetek sok esetben régmúlt korszakokba nyúltak vissza, mégis nagyon könnyen ment az aktualizálásuk. A fiatalok, döbbenten tapasztalták, hogy Arany nyelvezetéhez képest mennyire szegényes a mindennapokban használt szókincsünk. Végül a hétvégi műhelymunka eredményeként a résztvevők közös munkájaként a Tetemre hívás című ballada feldolgozása készült el.

Laczikó Csaba és Balogh Orsolya projektfelelősök elmondták, hogy június 29-ig várják az Arany Slam projekt keretében Arany János balladáinak a feldolgozásait, slamesített formában.  A legsikerültebb alkotásokat nyomtatásban is meg szeretnék jelentetni, valamint előadóestek alkalmával népszerűsíteni. Az alkotásokat az aranyslam@gmail.com  emailcímre várják. Korhatár nincs, bárki bekapcsolódhat a projekt programjaiba. Júniusban a projektet több nagyvárosban is bemutatják. Támogatók: a Magyar Ifjúsági Szövetség, a szalontai önkormányzat és a Communitas Alapítvány.