Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Arany Slam 2017

Július 1-én a nagyszalontai MIDESZ a helyi strandon tartotta meg az Arany Slam projektjének romániai zárórendezvényét.

A projekt célja Arany János – születésének 200. évfordulóját 2017-ben ünnepeljük – munkásságának megismertetése a fiatalokkal. Az Arany Slam segítségével megpróbálták a fiatalokat részeseivé tenni az ünnepségnek, azáltal, hogy Arany János balladáit próbálták feldolgozni, modernizálni. A ballada tartalma és mondanivalója nem változhatott, de a nyelvezete igen.

Arany Slam

A résztvevőket alulírott, a projekt irányítója köszöntötte, aki beszédében részletesen bemutatta a projektet. A fő cél az volt, hogy az ünnepségsorozatban legyen egy olyan rendezvény is, amelyet a fiatalok magukénak éreznek. A sok szervezésnek, pályázatok írásának meg is lett az eredménye, mivel nagyon sok irodalomkedvelő, kreatív fiatalt sikerült összehozni. A projekt rendezvényeit, köszönhetően a támogatóknak (a Magyar Ifjúsági Szövetségnek, a Communitas Alapítványnak, Nagyszalonta önkormányzatának és a helyi vállalkozóknak) sikerült színvonalasan megszervezni.

Később interaktív játékok segítségével kisebb csoportokat alkottak a fiatalok. Ezekben a csoportokban szó esett Arany balladáiról, valamint arról, hogy napjaink melyik eseményéről írna az ünnepelt költő balladát, mint elhangzott, sajnos napjainkban is a tragikus eseményekre kapják fel az emberek a fejüket. Először Arany balladáiból írtak híreket. A különböző csoportoknak ugyanazt a hírt más-más stílusban kellett bemutatniuk. Volt, akinek reálisan, a balladához hűen, volt akiknek teljesen átalakítva. Külön feladat volt, hogy minden csapat egy napjainkban megtörtént eseményt is bemutasson. A résztvevők két tragikus eseményt választottak, egy balesetet és egy gyilkosságot. Ezeket bemutatták valósághűen, de olyan változatokat is kellet készítsenek, ahol valamilyen fordulatnak köszönhetően, a végkifejlet pozitív kellet legyen. Utolsó feladatként a feldolgozott eseményeknek az üzenetét, tanítását kellet összefoglalni. Ez volt a legnehezebb próba, mivel a résztvevők véleménye, még csapaton belül is, szinte minden esetben gyökeresen eltértek egymástól. Végül megegyeztek abban, hogy az alkotói szabadságával mindenki úgy él, ahogy akar.

Arany Slam (2)

A rendezvény záróakkordjaként közös kiértékelésre került sor. Itt a legtöbben a rendezvény folyatását kérték. Laczikó Csaba MIDESZ-elnök, megköszönte a szervezők és résztvevők munkáját. Eredményesnek értékelte a projekt során elvégzett munkát és megígérte, hogy ezután is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fiataloknak meglegyen a lehetőségük a közös alkotói munkára.

A továbbiakban az Arany Slam magyarországi városokban kerül bemutatásra, ott helyi fiatalok is bekapcsolódhatnak.

Aki Arany valamelyik művét feldolgozza, írott vagy videó formában, azt az Aranyslam Facebook oldalon továbbiakban is bemutatják, népszerűsítik, valamint a legsikeresebb alkotások nyomtatásban is megjelennek.

Balogh Orsolya Zsófia