Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Arany Leopárd-díjat kapott a nagyváradi rendező

Az Oradea Summer Film fesztivál kapcsán idén Nagyváradra hazalátogató Cristina Haneş António e Catarina című rövidfilmje nyerte el a 2017-es Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál Arany Leopárd-díját.

arany leopard dij

A nagyváradi születésű Cristina Haneş Locarnóban (Svájc) díjat nyert, portugál produkciós rövidfilmje a 26 éves rendező és egy a hetvenes éveiben járó portugál férfi, Augusto találkozásáról és kapcsolatáról szól.

A fiatal rendező, aki a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió szakán végzett, négy évvel ezelőtt jelentkezett a DocNomads nevű nemzetközi filmrendezői mesteri képzésre, amelynek keretén belül 21 társával, két éven keresztül sajátított el elméleti és gyakorlati ismereteket a filmrendezésről –Portugáliában, Magyarországon és Belgiumban. E képzésnek köszönhetően találkozott Lisszabonban Augustóval, aki beleegyezett abba, hogy portréfilmet készítsen róla, kötetlen beszélgetések felvételek formájában, amelyek életről, zenéről, szerelemről, emlékekről szóltak.

Az António e Catarina-t Bukarestben már bemutatták, és remélhetőleg jövőre Nagyváradra is megérkezik, sőt, talán rendezőjével együtt, aki tervei szerint szeretne hazatérni, és megismertetni a közönséget olyan remek filmekkel, amelyeket sajnos igen keveset játszanak a hazai mozik.

Cristina Haneş két volt kolléganőjével, az Asian Cinema Fund dél-koreai filmakadémia finanszírozásával, jelenleg Indiában forgat: a készülő alkotás az indiai dzsungel törzsi jogokért harcoló gerillamozgalmának tagjairól szól.

Szamos Mariann