Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Áprilisra kész lehet a főtér

Az év utolsó napján, december 31-én megnyitották a Szent László (ma Unirii) teret az autóforgalom előtt, Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester ugyanakkor elmondta: befejeződtek az uniós támogatásból végzett munkálatok, bár a tér nem készült el még egészében, a tervek szerint áprilisban adják át majd azt.

aprilisra1

Mircea Mălan azt is elmondta, vállalja a felelősséget a főtér felújítási projektért, amelyet egyébként menet közben is többször megváltoztattak. Az uniós támogatás összege egyébként 3,6 millió euró volt, ezt az el nem végzett munkálatok költségeit leszámítva (például a tervezett 28 ezer négyzetméter helyett 18 ezer négyzetmért köveztek le, avagy a tervezett kétszáz csatornafedél helyett a föld alatti hálózatok átalakítása miatt csak százra volt szükség ) felhasználták, a további munkálatok pedig nem okoznak többletköltséget az önkormányzatnak. Az alpolgármester azt is hozzátette: az ezután elvégzendő munkálatok költségeit a kivitelezők viselik. Többek között a Mihai Viteazul szobor talapzatát kell rendbe tenniük, körülbelül még száz négyzetméternyi területet lekövezniük, illetve be kell fejezniük a tér közvilágításának kiépítését.

 

Mircea Mălan alpolgármester „érdeme” többek között az eredeti felújítási terv elvetése és a jelenlegi elfogadtatása

Mircea Mălan alpolgármester „érdeme” többek között az eredeti felújítási terv elvetése és a jelenlegi elfogadtatása

 

„Szecessziós” villamosmegálló

„Szecessziós” villamosmegálló

A projekt teljes értéke egyébként valamivel több, mint 24 millió lej (ebből 4,6 millió lej az áfa), a felújítás fővállalkozója a Drumuri Orăşeneşti Rt., alvállalkozói az Electroconstruct Sildac Kft., a Porfido ed Arte Consorzio Stabile, az Euro Porfidi Spa, az Imsaurisa Kft. és a Gardener Kft. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a munkálatok mindegyikére tíz év jótállást vállaltak a kivitelezők. Úgy tűnik, erre szükség is lesz, hiszen mint elhangzott, már megjelentek repedések a burkolaton, illetve most derül majd ki, hogyan viseli a kövezet az autóforgalmat, illetve a hideget.

Fried Noémi Lujza