Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ápolásra szoruló tüdőszanatórium

Pénzt már kaptak, a felújítást hamarosan megkezdik

 

Földcsuszamlás veszélye fenyegeti a nagyváradi tüdőszanatórium 4-es számú pavilonját, ráadásul átázott a mennyezet, salétromos, penészes a plafon, pattogzik a vakolat, és megrepedt az épület fala is. A kitartó esőzés miatt február óta tart ez az áldatlan állapot, amely miatt a pavilon felső szintjén már két kórtermet és egy betegellátó szalont is bezártak. A részletekről Ovidiu Laurean Pop, a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház menedzserigazgatója, valamint a tüdőszanatórium egészségügyi, valamint műszaki vezetője, Mircea Marta, illetve Teodor Abrudan nyilatkozott lapunknak.

apolasra 2a

Abrudan és Marta

A megyeszékhely tüdőszanatóriuma, amely még a 80-as években épült, immár három éve az önkormányzat adminisztrálása alá tartozik. Éppen ezért a javításokra is a helyi büdzséből utaltak ki pénzt, mégpedig 80 ezer lejt. „Áprilisban kaptuk meg az összeget, de az eső miatt még nem kezdődött el a munka. Ebből a pénzből a tető újraszigetelését és a festést tudjuk megoldani, viszont az is gond, hogy instabil a négyes pavilon alatti talaj, tehát fennáll a földcsuszamlás veszélye. Ennek megakadályozására is megoldást kell találnunk. Egyelőre a felső szintről, az érintett kórtermekből a főépületbe költöztettük át a betegeket” – tájékoztatott a menedzserigazgató. A helyszínen is szemügyre vehettük a rosszul szigetelt épületben kialakult, igen lehangoló látványt nyújtó körülményeket. „Szerencsére nincs helyhiány a kórházban, kevés a beutalt beteg, ezért volt hova átköltöztetnünk a pácienseket” – fogalmazott Marta. Mint hozzátette, 224 ágy van a kórházban, amelyből jelenleg kb. kétszáz foglalt. Az érintett helyiségekben még időben észrevették a problémát. Hasonló gond az előző esztendőkben nem fordult elő, viszont ezúttal a fullasztó, párás környezetből jobb körülmények közé helyezték át a légúti problémával küszködő betegeket. Miközben a szakorvos kollegájával végigkalauzolt az érintett épületben, Abrudantól megtudtuk, hogy amint kedvezőbbre fordul az időjárás, remélhetőleg már a jövő héten, hozzálátnak a tető szigeteléséhez (ez 250 négyzetméter), majd a kórtermek falainak az újravakolásához, festéséhez. Egyúttal a földszinti folyosó alatt futó vízvezetékeket és a fűtési rendszert is kicserélik. Kérdésünkre, hogy miképpen akadályozzák meg a földcsuszamlást, és hogy mindezt miből finanszírozzák majd, egyelőre nem tudott érdemleges választ adni, viszont optimistán jelentette ki, hogy valahogyan csak találnak rá anyagi forrást, akár szponzorok révén is.

apolasra 4 - ha fer

Távozáskor még lencsevégre kaptuk a domboldalon fekvő, terebélyes fák tövében megbúvó épület bejáratát, és a vadregényes tájba illő helyen épült négyes pavilont is, amely előtt a betonkerítés már az ingatag talaj miatt igencsak instabilan dől a völgy irányába.

Sükösd T. Krisztina