Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Anyanyelvű szakoktatás a Szent László iskolában

A hétfőtől kezdődő tanév újdonságait ismertette a Reggeli Újsággal, Zalder Éva, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, hangsúlyozva, hogy magyar nyelvű szakoktatást is indítottak, de ennek ellenére meg kell tartaniuk az iskola teológiai jellegét. „Mindezt tesszük úgy, hogy befogadjuk a más vallásúakat, nem gyakorlunk kényszert senkire, de ezt a vallásos keresztény szellemet mindenképpen átadjuk”– fogalmazott.

Zalder Éva

Zalder Éva

A 2015/2016-os tanévtől a tanintézetben négy kilencedik osztály indul, mivel átvették a Mihai Viteazul Műszaki Kollégiumtól a turizmus és közélelmezés líceumi osztályokat (IX., XI. és XII. osztályt), illetve a szakácsképzést (IX. és X. osztályt). Így a könyvelés és a teológiai osztály mellett indul tehát egy négyéves képzést biztosító líceumi és egy hároméves szakiskolai szakácsképzést biztosító osztály is, utóbbi kettő a turizmus és közélelmezés szak részeként. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a szakoktatás nem biztosít érettségit a diákoknak, azonban a közélelmezési szak líceumi osztályaiba járók érettségizhetnek. Amennyiben a szakoktatásban végzettek érettségizni szeretnének, beiratkozhatnak a líceumba, de csak két év ismételt oktatás után érettségizhetnek.

Még zajlanak a felújítási munkálatok

Még zajlanak a felújítási munkálatok

Zalder Évától azt is megtudtuk, hogy az idén az iskolaépület felújítása a püspökség támogatásával zajlik. A földszinti részt teljesen át kellett alakítani, a hátsó lépcsőfordulónál lekerült az a vasszerkezet, melyet még a kommunizmus idején szereltek fel, és végre átjárhatóvá vált a folyosó. Amellett, hogy a földszintet restaurálták, a konyhát is teljesen felújították, új járólapok és csempék kerültek a régiek helyére, így tökéletesen megfelel majd mind a szakiskolásoknak, mind a líceumba járóknak. Két osztálytermet is korszerűsítettek, ahova e nagy létszámú szakosztályok költözhetnek.

A tantermeket nemcsak egyházi, hanem szülői támogatással is újították

A tantermeket nemcsak egyházi, hanem szülői támogatással is újították

A konyhai felszerelések beszerzését – edények, evőeszközök, kályhák, hűtőszekrények, fagyasztók, fagylaltgépek, tésztakeverők stb. – a mallersdorfi ferences nővérek biztosították. A vadonatúj felszereléseket, berendezéseket Németországból hozatták.

Az iskolaépület utcafronti részének felújítását az előző tanévben fejezték be

Az iskolaépület utcafronti részének felújítását az előző tanévben fejezték be

Zalder Éva hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy anyanyelvükön sajátíthatják el a fiatalok az általuk választott szakmát, de azt is kiemelte, hogy a szakoktatás mellett a többi tantárgyat is anyanyelvükön tanulhatják. „Állandó piackutatási fejlesztésre van szükség és perspektívában kell gondolkodnunk előre öt évre, hogy például mi a munkaerőpiaci kereslet, mert ennek függvényében kell képzünk embereket, pontosabban jó szakembereket szeretnénk képezni, akiknek lehetőségük lesz elhelyezkedni”– hangsúlyozta az iskolaigazgató, hozzátéve, hogy többek között együttműködnek azokkal a cégekkel, amelyekhez elmehetnek dolgozni a szakiskolát végzettek.

Sükösd T. Krisztina