Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Angyaljárás a Bonitasban

A nagyváradi Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ növendékei és oktatói is lelkesen várják a karácsonyt, és ők is év végi szereppel és ajándékozással készültek tegnap és tegnapelőtt. Szerdán előadták a megtanult szerepet, csütörtökön pedig az Ady Endre Líceum egyik diáklányával, Szatmári Lorettával énekeltek. Mindkét programot ajándékozás követte.

Oláh Andrea és Szatmári Loretta (jobbról balra)

Oláh Andrea és Szatmári Loretta (jobbról balra)

Izgatottan várták a karácsonyi angyal ajándékait a Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ diákjai az iskola Fő (ma Republicii) utcai épületében, ahol a csomagok kiosztását megelőzően együtt énekeltek a Dan Beáta tanítónő meghívására érkezett Szatmári Lorettával. A közös éneklés során, sok-sok tapssal és hangos örömkiáltásokkal kísérve, elhangzott néhány jól ismert karácsonyi dal, mint például a Pásztorok, pásztorok, a Kiskarácsony, nagykarácsony, a Csendes éj, Szálljatok le, karácsonyi angyalok.

A speciális oktatási központ Nagyváradon, Érmihályfalván és Nagyszalontán is működik, a három település 109 diákjából Nagyváradon 45 gyermekkel, többségükben helybeliekkel foglalkozik a tanítói csapat. A 2015. szeptembere óta működő oktatási központ idén februárban költözött be jelenlegi épületébe, ahol hároméves kortól tizenkilenc éves korig oktatnak értelmi fogyatékos, mozgássérült, viselkedészavaros, Down-kóros és autista gyerekeket egyaránt, ők napi három étkezésben (reggeli, uzsonna és ebéd) is részesülnek. Ahogy azt az állami intézmény igazgatója, Oláh Andrea elmesélte, szakképzett gyógypedagógus-tanárok és -óvónők, valamint logopédusok és gyógytornászok csapata foglalkozik a diákokkal. A negyvenöt gyerek közül 18 óvodáskorú, a foglalkozások hat tanteremben zajlanak: két osztályban óvodáskorúak tanulnak, négy osztályban pedig az elemi és gimnazista korúak, azaz egy-egy osztályban első és hetedik, valamint összevont formában nulladik és negyedik, illetve ötödik és tizedik osztályok kapnak helyet. Az oktatás életkor és az értelmi szint tanév eleji felmérése alapján történő besorolás szerint, egyénre szabottan, egy tanárokkal és szülőkkel közösen kidolgozott és alkalmazott fejlesztési terv alapján történik.

Az iskola elvégzését követő folytatást illetően az igazgatónő elmondta, hogy a könnyebb sérültek a nyolcadik osztályos standard tesztek után szakiskolákba iratkozhatnak, míg a súlyosabban sérültek számára tizedik osztályig tart az oktatás, és a hogyan tovább kérdése az ő esetükben számos problémát vet fel. A központ a tervek szerint igyekszik majd megtalálni a módját a további foglalkoztatásnak, az elképzelések szerint fiatal felnőttek számára indítanának kézműves foglalkozásokat.

Szamos Mariann