Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Angol nyelvtábor Székelyhídon és Érolasziban

Mindkét településen Aszalós Tímea a főszervező, Székelyhídon a Pro Székelyhíd, Érolasziban a Pro Érolaszi egyesületek segítségével alakultak a táborok. A program a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezete, és az amerikai Learning Enterprises szervezet segítségével valósulhatott meg.

Székelyhídon ez már a negyedik ilyen jellegű tábor. Idén egy, a washingtoni egyetemen, pszichológiai szakon tanuló, másodéves diák, Emily Flatcher érkezett a táborba beiratkozó 30 gyerekhez. Neki ez az első külföldi önkéntes munkája, de mielőtt ide érkezett, egy nagyon komoly amerikai szűrőn esett át, több száz fiatal közül lett kiválasztva. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy Londonban nőtt fel, nagyon szépen és tisztán beszéli az angolt. Itt tartózkodása idején Kiss Noémi és családja gondoskodik róla, idén ők vállalták a befogadó család szerepét.

angol (1)

A tábor július 1-jén kezdődött és 19-éig tart, költsége mindössze 25 lej egy gyermeknek. Naponta a helyi munkásklubban 9–13 óra között, Bíró Orsolya angol–román szakos tanárral együtt tartanak órákat a fiataloknak. Felváltva egy-egy óra jut csoportonként mindenkire, Emily Orsolya órájára építve száll be a munkába. Természetesen külön csoportok alakultak, aszerint, hogy ki hol tart az angolnyelv-ismeretekkel, így kezdőtől a haladóig mindenki be tud kapcsolódni a programba. 17 órától a nagyobbaknak tartanak előadást, közülük néhányan már társalgási szinten beszélik a nyelvet.

Érolasziban a tábor kezdete előtt – időtartama megegyezik a székelyhídiéval – három héttel érkezett a hír, hogy az amerikai önkéntes annyira megbetegedett, hogy el sem engedték az országból. Ennek ellenére nem maradt el a tábor, Kárászi Zsuzsa érmihályfalvi egyetemistának köszönhetően, aki angol szakon tanul a Partiumi Keresztény Egyetemen. Itt húsz fiatal vesz részt a programokon, helyi óvónők és tanítónők segítenek a folyamatos munkában. A délelőtti program 9–12 óra között zajlik, szintén kezdő és haladó szinten. Délutánonként színes szabadidős programokkal lepik meg a gyerekeket. Volt már biciklitúra és piknikezés is. Idén itt Karancsi Béla és családja vállalta fel a befogadó család szerepét.

Juhász György