Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

András Enikőre emlékeztek

Kedden kilencedik alkalommal rendezték meg a női zeneszerzők fesztiválját, melyet még 1978-ban indított el id. Thurzó Sándor zenetörténész és fia, Thurzó Sándor József brácsaművész. A rendezvénynek idén a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) díszterme adott otthont. A fesztivál fő üzenete – melyet az elhangzott művek is alátámasztottak – az volt, hogy a női zeneszerzőknek, bár gyakran hátrányból indultak, sikerült elérniük férfi pályatársaik szintjét, és semmivel sem maradnak el mögöttük.

andras 1

A fesztivál keretében elhangzott egyetlen férfiszerzemény George Perlman Concertinója volt, amellyel a nyitányban Ferencz István (hegedű) és édesanyja, Ferencz Mercedes köszöntötték a női hallgatóságot a nemzetközi nőnap alkalmából. Ezt követően a női zeneszerzőké volt a főszerep. Thurzó Sándor József átiratában elhangzott Clemansa Barberis Boutade pour violin et piano című művének ősbemutatója Thurzó Sándor József (mélyhegedű) és Ferencz Mercedes (zongora) előadásában. Gergely Erna szopránénekes pedig Fanny Mandelssohn Bartholdy-szerzeményeket interpretált Szeghalmi Emese zongorakíséretében.

A zenei fellépések között Brugós Anikó beszélt a közönségnek a zenetörténet által jegyzett, de a köztudatban kevésbé élő női zeneszerzők életéről és munkásságáról, rámutatva életük érdekes mozzanataira és kiemelkedő műveikre. Sapphótól kezdve az első jegyzett magyar zeneszerzőnőn, Koháry Mária Antónia Gabriellán, illetve az erdélyi női zeneszerzés úttörőjén, Kelemen Lajosné Zathureczky Bertán át egészen a kortársakig számos zeneszerzőnőt említett előadásában.

A zenei est utolsó részében a résztvevők a PKE egykori kiváló pedagógusáról, András Enikőről (1946. november 6.–2016. november 28.) emlékeztek meg. „A PKE zenetagozatán zeneelméletet, formatant, összhangzattant, partitúraolvasást tanított nekünk, de mindenen túl a zene szépségét, gyógyító erejét, a szép iránti szeretetét tolmácsolta a diákoknak” – hangsúlyozta Brugós Anikó. Az est záróakkordjaként a kibővített nagyváradi Kántor Kórus Brugós Anikó vezényletében András Enikő négy kórusművét is előadta, beleértve a Nemzeti dal kétszólamú változatát, melynek refrénjét a közönség tagjai is betanulhatták és együtt énekelhették a kórustagokkal.

Sz. G. T.