Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Andalító Chopin-est

Szereti ön Chopint? címmel Thurzó Zoltán tartott zongoraestet vasárnap este, telt ház előtt, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban, a már hosszú ideje lelkes zenekedvelőket vonzó Múzeumi Hangversenyek sorozat részeként.

Bár jelen pillanatban semmilyen kerek Chopin-évforduló nincsen, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kiváló romantikus lengyel zeneszerző nem érdemelne meg bármikor egy „szerzői estet”, s ez így is van rendjén.

Andalito

Thurzó Zoltán elsősorban Chopin lágyabb érzelmi vonulatához tartozó darabokból válogatott. Öt andalító noktürnt hallhattunk: op. 9, no. 1 és 3, op. 27, no. 1 és 2, valamint a harmóniailag valamivel zaklatottabb op. 55/1-et. De például a nyitódarabként elhangzott Andante spianato és talán még az utolsó előtti darabként megszólalt ún. Hárfa-etűd (op. 25, no. 1) is ebbe a kategóriába sorolható, legalábbis a zongorista által választott játékmodor alapján.

Chopin korabeli, vélhető hangszeres játékmodorára Szergej Rahmanyinov két, viszonylag korai művével is megpróbált rámutatni Thurzó: az op. 3, no. 3-as miniatúrával, illetve az op. 32, no. 10-es prelűddel.

Thurzó reflektálni igyekezett egyúttal a Chopint oly sokszor jellemző depressziós hangvételű darabjaira is, ennek egyik mintapéldája volt a már-már gyászos hangvételűnek számító op. 34, no. 2-es a-moll keringő, melyben a melodikus téma már a darab elején a mély regiszterben sóhajtozva indult.

Végezetül, a műsort záró op. 44-es polonaise során megsejthettünk valamicskét abból a fiatalos, gáláns eleganciájú, lengyel népi táncos kedvű, illetve romantikus forradalmi és harcias érzelmű Chopin-összképből is, amelyből talán több is belefért volna ebbe a zongoraestbe.

Tóth Gábor