Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Amit nem értek

Van a Republic együttesnek egy nótája, „Amit én nem értek” címmel íródott be a köztudatba, mostanában mind többet dúdolgatom: „ Nem értem Piroskát, a farkast sem értem, ezért a mamámtól még egyszer megkérdem: miért élt egyedül az erdőben a néni? Miért nem tudtak néki közellátást kérni? Nem értem, nem értem, nem értem, nem értem, nem értem…”

Én magam sem értem, mert ahogy öregszem, nemhogy okosabb lennék, de még értetlenebbé válok. Nem értem, hogy miért van az nálunk, hogy ha valami véletlenül működik, akkor azt át kell formálni vagy feltétlenül abba kell hagyni? Nem értem, hogy egy befejezettnek ítélt utat pár nap múlva miért törnek fel? Egy kialakított zöldövezetet miért nem ápolnak? Miért kell az egészséges fákat kivágni? Miért nincs az EU-s komfortú játszótereken vécé, miért kell a bokrokat annak használni? A homokozóban miért van kutyagumi, cigarettacsikk? Miért nem ürítik a szemeteskukákat rendszeresen és miért kellett felszerelni ezekre a napelemeket? Nem értem, hogy a tömegközlekedési járművekre miért biggyesztették fel a bérlet kezelésére szánt alkalmatosságokat, amikor azok sokszor nem is működnek? A gyerekek, öregek, nyomorékok bukdácsolva araszolnak feléjük, hadonászva kapaszkodva… „Hogy volt a farkasnak nagyanyányi szája? Hogy fért be melléje még az unokája? Nem értem, nem értem, nem értem, nem értem, nem értem…”

Nem értem, hogy az óvodáknak miért nincs udvaruk, játszó- és tornaterük? Az iskoláknak felszerelt tornatermük? Nem értem, hogy a tyúkoknak miért kell boldognak lenniük, hogy drága tojást tojjanak, a disznók pedig fűtött ólban jobban hízzanak? A napokig tartó hidegben a lakásainkban miért fagyoskodunk, az elmaradt javításokat miért pont most végzik? A fűtéscsöveket miért most cserélik? Nem értem, hogy miért rajzolnak biciklisávokat a járdákra, ha azt mégis a nagy sebességgel haladó kocsik használják? Nemhogy kerékpárral, de még gyerekkocsival sem lehet ezeken közlekedni. A Jóisten mentsen, hogy a kisgyerek kezét elengedjük az úgynevezett „biztonságot” adó sétálóövezetben vagy a zebrán, mert leghamarabb ott ütnek el bennünket. „Miért nem volt egy puska otthon a vaságyban, hogy maradtak élve a farkasunk hasában? Nem értem, nem értem, nem értem, nem értem…” A városunknak miért nincs szerető gazdája? A múltunkat átírják, a jövőnket rombolják… A Sebes-Körösből álló tócsát csinálnak, a sok hínár, iszap, szemét elállja a víz sodrását. Nem értem, hogy miért nem takarítják?

„Miért volt felelőtlen Piroska mamája? Miért nem büntették, ha nem vigyázott rája? Nem értem, nem értem, nem értem, nem értem…”

A választások előtt mivel etetnek, hitegetnek, ijesztgetnek? Egy maréknyi reményt vesztett nép életével miért játszadoznak? A gyerekeinket miért űzik messze földre szerencsét próbálni? Igaz, a szülőknek már hamuba sült pogácsára sem telik, amivel útra indíthatnák őket, mert észre sem veszik, de napról-napra drágulnak az alapélelmiszerek, de a fizetések és nyugdíjak egy helyben toporognak évek óta. Nem értem, hogy miért van cirkusz ebben az országban, és a porondon miért csak bohócok ugrálnak? „Miért kell egy farkasnak két embert megenni? Amiket nem értek, egyelőre ennyi. Nem értem, nem értem, nem értem, nem értem, nem értem”, mert én csak egy értetlen állampolgár vagyok.

Csepregi Eszter Gyöngyi
Nagyvárad