Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Amikor az emberiség legrosszabb oldala dominál”

„Nekünk, fiataloknak kétszer olyan nehéz ragaszkodni az elveinkhez egy olyan időben, amikor az ideálok szétfoszlanak és elpusztulnak, amikor az emberiség legrosszabb oldala dominál, amikor mindenki kételkedni kezd az igazságban, az igazságosságban és Istenben. Kész csoda, hogy még nem adtam fel az álmaimat, mikor ezek között a körülmények között annyira abszurdnak és gyakorlatiatlannak tűnnek. Mégis ragaszkodom hozzájuk, mert mindenek ellenére még mindig hiszem, hogy az emberek a szívük mélyén jók. Lehetetlennek tűnik számomra, hogy a káoszra, szenvedésre és halálra alapozva építsem fel az életemet” – hangzottak fel a naplója révén a holokauszt egyik leghíresebb áldozatává vált fiatal lány, Anne Frank ma is aktuális szavai, annak a tematikus kiállításnak a megnyitóján, amelyet a nemzetközi holokauszt-emlékév keretében rendeztek a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban.

Amikor (18)

A nagyváradi Tikvah Egyesület és a holland Anne Frank House alapítvány együttműködése révén létrejött eseményen jelen volt Matthijs van Bonzel holland nagykövet, valamint számos egyházi és világi hivatalosság, köztük Böcskei László római katolikus megyés püspök és Virgil Bercea görög-katolikus püspök. „Anne Frank az egyetemes emberi történelem része. Nagyvárad, Románia és Magyarország is ugyanazon a véres háborún esett át mint Hollandia. Hollandiával ellentétben azonban a háború után még évtizedekig várniuk kellett arra az itteni lakosoknak, hogy szabadon nyilváníthassanak véleményt. Most, hogy szabadok vagyunk, kötelességünk emlékezni az áldozatokra” – mondta el az ünnepségen a nagykövet. Matthijs van Bonzel ugyanakkor saját családjáról is beszélt, melynek tagjait a világháború alatt a japánok hurcolták koncentrációs táborokba Indonéziából. „Anne Frank naplója nem egyetlen kislányról, hanem egy generáció sorsáról szól. Egy sorsról, melynek mi is részesei vagyunk, de ugyanúgy osztozunk Anne álmaiban és reményeiben is egy jobb világról” – hangsúlyozta a nagykövet.

A közel harminc kétnyelvű (román és magyar) óriásplakátból álló tárlat mellett a szervezők egy dokumentumfilmet is levetítettek Anne Frank rövid élete címmel, amely bemutatta a Frank-család történetét, a naplóból már jól ismert „hátsó traktust”, az árulást, amely nyomán kétévnyi bujkálás után mégis lágerbe vitték a családot, továbbá Anne, nővére Margot, valamint édesanyjuk halálának tragikus körülményeit és végül a napló fennmaradásának és kiadásának történetét. Az esemény keretében Maia Teszler, a Tikvah Egyesület képviselője Anne Frank Ajándékozz! című esszéjének egy részletét is felolvasta, melyben az írói pályára készülő tizenéves lány a világba vetett töretlen hitét fejezte ki. „Milyen nagyszerű dolog, hogy senki nem kell várjon, hanem már most, ebben a pillanatban elkezdheti jobbá tenni a világot. Azok az emberek, akik adnak valamit másoknak, sohasem lesznek szegények. Nagy ez a világ. Isten elegendő gazdagságot és szépséget teremtett mindenki számára” – írja Anne.

A rendhagyó kiállítás, amelyet világszinten többtíz ország többmillió állampolgára láthatott már, április 16-áig lesz látogatható a megyei könyvtár második emeleti folyosóján. Ez alatt az idő alatt minden hétfőn és csütörtökön háromszor is levetítik majd a 27 perces Anne Frank rövid élete című dokumentumfilmet a szervezők 11, 12 és 13 órai kezdettel.

Szombati-Gille Tamás