Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ami a lélekben megfogan

Kádár Annamária pszichológus szerdán, Nagyszalontán, a Szalontai Magyar Napok, a Hajdúhét keretében, a helyi Magyar Házban tartott tanulságos előadást: „Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása gyermekkorban” címmel. Az előadó elmondta, milyen fontos a gyermekek fejlődésében a mese, annak tartalmas, helyes iránymutató „mesevilága”. Szívből jövő, hiteles történeteket kell mesélni gyermekeinknek. Rá kell érni mindig mesélni, érezze a gyerek annak valódiságát, hitelességét. Igyekezzünk megalapozni a gyermekünk önbizalmát és küzdőképességét – hangsúlyozta az előadó. Ha jó és alapos útravalót kap, akkor az életben is képes lesz megállani a helyét. A negatív jelenségeket is hitelesen kell ismertetni. Nem tanácsos úgymond, „átkeretezni” a történetet, csorbítani annak hitelét. Mesélés előtt tanácsos megfelelő atmoszférát teremteni, a mesék világába léptetni a hallgatót. Ami a lélekben megfogan, az minden más, valóságban megfestett, látható képnél szebb, értékesebb útravaló lesz.

Kádár Annamária

Kádár Annamária

Annamária még kiemelte: nem jó a ma emberének életfelfogásában a sietség, a rohanás, nyugodt, szabad időt kell teremteni, úgy érdemes. És ami a legértékesebb; a családban legyen összhang, összetartó erő. De ne a „mintagyerek” nevelés legyen a kitűzött cél; az életre kell nevelni, ahol olykor nehézségekbe ütközik, amelyet le kell küzdenie. Mindemellett a kitartás, a helytállás kialakítása az, amelyre oly nagy szüksége van a gyereknek a nagybetűs életbe való belépésre.

Sára Péter