Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Aludt már disznóólban?

Tősgyökeres városi emberként sosem gondoltam volna, hogy valaha megtudom, milyen érzés is lehet egy disznóól kellős közepén aludni. Nos, ma már tudom ezt, ugyanis hála a Nagyvárad közvetlen közelében levő Nutripork hizlaldának, a tömény disznóbűz házhoz jött.

Pár napja, a késő esti órákban árasztotta el ismét a Rogériusz és az Őssi lakónegyedet a váradiak által már jól ismert bűz, azonban most a szag erejét megsokszorozva facsarta az orrokat, émelyítette a polgárokat. Mindez azonban csak a kezdet volt, ugyanis múlt csütörtök hajnalban olyan disznóbűz öntötte el újra fél Váradot, melyhez hasonlót veterán kanászok is ritkán érezhetnek.

Jómagam hajnali fél hatkor egy furcsa álmot láttam, éspedig azt, hogy negyedik emeleti hálószobámat valami korrupt varázsló átváltoztatta egy rég nem takarított disznóóllá, s én annak közepén fekszem. E rémálomból felriadva meghökkenve tapasztaltam, hogy a szag sajnos nem álom, az orrfacsaró „bio-parfüm” ugyanis behatolt a lakásba a nyitott ablakon keresztül és olyan intenzitással terjedt, hogy muszáj volt rá felébredni. Sietve bezártam az ablakot, s láttam, a szomszédjaim is ezt teszik. És bizonyára mindenki az egész negyedben.

A dolog nem új keletű. Évek óta áll a bál a kérdéses hizlalda kapcsán. Egy váradi liberális képviselő révén, a váradi disznóbűz ügye már a környezetvédelmi miniszter színe elé is eljutott, azonban mint látjuk, azaz érezzük, eddig semmilyen változtatás nem történt. A váradi környezetőrség a sok cirkuszt, lakossági panaszt követően tessék-lássék elvégzett ugyan pár ellenőrzésfélét, melyek után kijelentették, a disznóbűz nem számít környezetszennyezésnek és nem káros az egészségre.

Napok óta üldözzük az illetékeseket, hogy kiderítsük, hogyan (mennyiért?) lehetséges az, hogy 2017-ben egy megyeszékhelyen valakik büntetlenül megengedhetik maguknak, hogy adófizető polgárok életterét disznóóllá változtassák? Kit kellett lefizetni, hogy az illetékesek homokba dugták a fejüket? Csak remélni tudjuk, hogy valamilyen választ is kapunk e kérdésekre. A szóban forgó disznóhizlalda működési engedélye értesüléseink szerint októberben lejár. S valószínűleg több ezernyi váradi polgár úgy véli, óriási disznóság lenne, ha mindezek után ennek a cégnek meghosszabbítanák a működési engedélyét.

Szőke Mária