Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Állítják: mindenhol van fűtés

Tegnap Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester és Stănel Necula, a nagyváradi Termoficare Zrt. igazgatója számolt be a megyeszékhely fűtési hálózatának felújítási munkálatairól. Továbbá a lakosság türelmét, megértését kérték az okozott kellemetlenségekért, mivel – mint az alpolgármester hangsúlyozta – nem volt más lehetőség Nagyváradon a fűtési rendszer korszerűsítésére, csak a meleg vizet és fűtést biztosító fővezetékek cseréje, mely munkálatokat uniós támogatásból sikerült és sikerül még a jövőben is finanszírozniuk. A cél az, hogy az évi 2–3 millió euróra becsült veszteséget – mely az elavult vezetékek rovására írható – a lehető legminimálisabbra csökkentsék, és a rendszerhez csatlakoztatott mintegy száznegyvenezer lakos annyit fizessen a szolgáltatásért, amennyit valójában fogyaszt.

A Zárda utcában és környékén ma és holnap nem lesz meleg víz és fűtés

A Zárda utcában és környékén ma és holnap nem lesz meleg víz és fűtés

Miért nincs mindenhol meleg víz és fűtés?

„Ahol Nagyváradon jelenleg nincs fűtés és meleg víz, azt a régi fővezetékek meghibásodása okozza, vagy pedig azért nincs, mert az érintett(ek) felhalmozódott adóssága miatt le lett vágva ez a szolgáltatás” – fogalmazott Stănel Necula. Azt is hozzáfűzte, hogy csak keddről szerdára virradóra több mint húsz bejelentés érkezett a diszpécserszolgálatukhoz a melegvíz- és a fűtésszolgáltatás hiánya miatt.

Azt is megmagyarázta, hogy a már kicserélt, új fővezetékeken nagy nyomással – és még mindig nem a maximális 6 bárral, hanem a még cserére váró, elavult vezetékek miatt mindössze 4,5 bár nyomással – áthaladó vizet nem mindenhol bírják el a régi fővezetékek, és az emiatt bekövetkező csőtörések kijavítása okozza a lakosságnak e téren a kellemetlenségeket. Az igazgató azt is elmondta, hogy bár október 15-étől Váradon mindenhol szolgáltatják már a meleg vizet és a fűtést, a Zárda (ma Mihai Viteazul) utcában a fővezetékek összekapcsolása miatt várhatóan ma és holnap (azaz október 20-án és 21-én) ez a szolgáltatás szünetelni fog.

Stănel Necula és Mircea Mălan

Stănel Necula és Mircea Mălan

 

Megvalósítások, tervek

Mircea Mălan elmondta, hogy Nagyváradon összesen 86 kilométernyi elavult fűtési vezeték van, melyből az elmúlt években 17,5 km-t kicseréltek (ebből 8 km fővezeték), az idén pedig 5,7 kilométernyi új vezeték került a föld alá. Jövőre a tervek szerint 15 kilométernyit fognak még kicserélni, és a munkálatokhoz a fűtési szezon után fognak majd hozzá. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy Romániában jelenleg Nagyváradnak van a legmodernebb fűtési rendszere.

Azokban a városokban, ahol még e célból EU-s pályázatot nyertek, egyelőre nem kezdték el a munkálatokat. Mălan az elavult fűtési rendszer veszteségére is kitért, amely óránként 25 köbméternyi meleg víz veszteségét okozta városszerte, és amely egy év leforgása alatt 2–3 millió eurós összeget tett ki, tehát ennyi pénz „folyt ki” a városkasszából, pontosabban az adófizetők zsebéből.

A tervek között szerepel az is, hogy fel fogják újítani a megyeszékhely 149 hőközpontját, illetve azokat, amelyekre nincs szükség, megszüntetik, mint például a napokban a Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utcán lévőt.

Sükösd T. Krisztina