Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Állatfarm, nemcsak gyerekeknek

A szegény gyermekek megsegítőjéről elnevezett, nagyvárad-őssi Don Orione Görög Katolikus Iskolaközpontban különös „állatkert”, jobban mondva kisállat-farm működik, mely a hét minden napján szabadon látogatható minden korosztály képviselőinek, főként a gyermekek nagy örömére.

Tegnap a helyszínen jártunk, hogy szemügyre vegyük a Cazaban utcai iskolaközpont udvarán kialakított kis farmot, ahol a különféle szárnyasok – libák, kacsák, kakasok, tyúkok, pulykák, pávák, fácánok, gyöngytyúkok – mellett kisemlősök– nyulak, tengerimalacok – is helyet kaptak, de láttunk három őzet, illetve három pónilovat is.

A Don Orione-iskolaközpont felvétele

A Don Orione-iskolaközpont felvétele

Ott jártunkkor az állatfarmról a Neamţ megyei származású Mihai Fechetă görög katolikus pap, a Don Orione oktatási központ vezetője mesélt nekünk röviden.

Mint elmondta, az ötlet még 2009-ben fogant, amikor két húsvéti bárányt kaptak, amelyeket sajnáltak levágni, s így gondjukba vették őket az iskolaudvaron. Nemsokára Mihai atya egy különös mondatra kapta fel a fejét, amikor is egy, az unokáját épp óvodába hozó nagymama összecsapta a tenyerét a báránykák láttán, és szó szerint azt mondta: „mekkora cicák”. A mosolyt kicsit félretéve, Mihai atya komolyan elmondta, ekkor világosodott meg benne a gondolat, hogy nemcsak a városi gyerekeknek, hanem a városi felnőtteknek sincs lehetőségük az urbanizált körülmények között az állatokat testközelből megismerni. Így történt tehát, hogy elindították az ingyenesen látogatható iskolai állatfarm kiépítését, mely mára több tucat szárnyas jószágot, kisemlőst, kutyákat és őzikéket is befogadott. Ez utóbbiakat, mint megtudtuk, gidakorukban fogadták be a farmra, mivel a megyében mezőgazdasági munkák során találtak rájuk árván jó szándékú emberek.

A Don Orione-iskolaközpont felvétele

A Don Orione-iskolaközpont felvétele

Így nőtt évről-évre a kisállat-telep lakóinak száma: volt aki önként adományozott állatokat, és voltak egzotikusabb jószágok, mint például a pávák, melyeket viszont a görögkatolikusok maguk vásároltak meg.

Mivel veszélyesebb nagyvadak nincsenek, és az állatok gondosan karbantartott környezetben, elzárva élnek, nem fenyeget az a veszély, hogy bármelyik érdeklődő gyermek megsérüljön, még a kíváncsiskodva sziszegő libák csípésétől is véd a drótkerítés. Az iskolaudvaron így a gyermekeket nyilvánvalóan jobban érdekli az amúgy szép és szintén szabadon látogatható játszótérnél a kedvencekkel való barátkozás, és itt az etetés is megengedett. A libák és a pávák például különösen örvendenek egy-egy finom zöld növényfalatnak. A farm fenntartását egyáltalán nem a pénz mozgatja, kizárólag a látogatók barátsága és szeretete, illetve az iskola gondoskodása.

A Don Orione-iskolaközpont felvétele

A Don Orione-iskolaközpont felvétele

Aki gyermekét az internet és a tabletek világából hétvégére ingyen „falusi” túrára szeretné vinni a közelbe, annak érdemes megnézni az őssi kisállat-farmot, ajánlottan a reggeli, vagy a késő délutáni órákban, amikor az állatok nem épp az árnyékban bujkálnak a kánikula elől.

Tóth Gábor