Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Állandó régészeti kiállítás nyílt a várban

A Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum a Körösvidéki Múzeummal partnerségben állandó, Templomok a PalotábanRégészeti kutatások a Fejedelmi Palotában című kiállítást nyitott a fejedelmi palota földszintjén. A kiállítás kurátorai Fechete-Porsztner Kitti és Mihálka Nándor régész-muzeológusok.

Fodor József, Pásztor Sándor, Angela Lupşea, Fechete-Porsztner Kitti, Mihálka Nándor, Doru Marta és Emődi Tamás

Fodor József, Pásztor Sándor, Angela Lupşea, Fechete-Porsztner Kitti, Mihálka Nándor, Doru Marta és Emődi Tamás

Április 27-én, csütörtökön állandó régészeti kiállítás nyílt a nagyváradi vár fejedelmi palotájában, amely 2013–2015 között az épületegyüttes dél-nyugati szárnyában kivitelezett régészeti ásatások leleteit mutatja be a nagyközönségnek.

A kiállított tárgyak az Árpád-kortól a 19. századig nyitnak ajtót a letűnt korok múltjának mindennapjaiba, különös tekintettel a Kis Szűz Mária-templom leletanyagára, amelyet a középkori püspöki székesegyház nyugati homlokzata mellett találtak a kutatók.

A kiállítást Angela Lupşea, a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki a tárlat számos szervezési problémája körüli ötletelgetést megemlítve legelsőkben a kiállított tárgyak elhelyezési módjainak egyik különleges formájára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Nyugati mintára több restaurált kályhacsempe-darab a falakon felfüggesztve köszöntötte a belépőket.

Az igazgatónő Pásztor Sándornak, a Bihar Megyei Tanács elnökének adta át a szót, aki a feltárások fontosságát hangsúlyozta, hiszen, mint mondta, a múlt apró részletei a földben rejtőznek, és arra várnak, hogy felszínre kerülhessenek.

A megnyitón a római katolikus egyház részéről jelen volt Fodor József plébános, általános helynök, aki áldását adta a szent helyre, amely évszázadokon át a katolicizmus megszentelt zarándokhelye volt.

A felszólalók sorában dr. Doru Marta, a Körösvidéki Múzeum régésze a közös összefogás eredményének és a követendő, jó példa gyakorlatba ültetésének nevezte a megvalósított kiállítást.

allando regeszeti kiallitas 3 HA FER

Emődi Tamás műépítész ismertette a középkori székesegyház és a hozzá tartozó két kisebb templom rövid történetét, amelynek darabjait az elmúlt évtizedek ásatásai hozták felszínre, megerősítve a középkori település mindenekelőtt egyházi, de a történelemből jól ismert kereskedelmi jelentőségét is.

Mihálka Nándor kis kiállításról beszélt ismertetőjében, amelynek darabjait – egy keveset mindegyik említett korból – tavaly október óta készítették elő az intézmény restaurátorainak, Ştefan Lipotnak és Constantin Costeának a közreműködésével. A régész hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a 2010–2015 között végzett ásatások körülbelül 30–40 ládában elraktározott leletanyagának feldolgozása még folyamatban van, és előre bocsátotta, hogy a következő tervezett tárlat a püspöki katedrális leleteit fogja bemutatni.

A kiállítást megnyitók sorát Fechete-Porsztner Kitti zárta körbevezetéssel, kiemelvén a legjelentősebb kiállított leleteket, mint például a székesegyházban eltemetett Anjou Mária királynő és Luxemburgi Zsigmond király dinárjait a 14. század végéről, egy velencei üvegből készült kék palackot a 16–17. századból, egy kanócvágó ollót és egy csodásan kivitelezett cseréppipát.

A kiállítás anyagát – amely az említetteken kívül több kályhacsempe- és edénydarabból, illetve restaurált és viszonylag épen megmaradt tárgyból áll (például ablakszem, fenőkő, ácsszeg, kapa, kampó, füstelvezető cső, padlótégla) – hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között lehet megtekinteni. A belépő felnőttek számára 5, gyerekek számára 3 lej.

Szamos Mariann