Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Állampolgári és kisebbségi jogokról

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi székházában, a Kálvin János utca 1 szám alatt tartott sajtótájékoztatót Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke és Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke. A témák az augusztus 20-i ünnepség kiértékelése és az ehhez kapcsolódóan felmerült problémák voltak.

Csomortányi István és Zatykó Gyula

Csomortányi István és Zatykó Gyula

Zatykó Gyula és Csomortányi István állampolgári és kisebbségi jogok megsértéséről és biztosításáról és az erre vonatkozó törvények javítási szándékairól beszélt tegnap délelőtt.

Zatykó Gyula a magyarság egyik legnagyobb ünnepével, augusztus 20-val kapcsolatban, nagyváradi vonatkozásban, elmondta: „a rendezvénnyel a helyi magyar közösség gazdagodott, hiszen 27 év óta először sikerült a város főterén ünnepelni, és jóllehet a lakosság pozitívan viszonyult az eseményhez, egy kis keserű érzés is vegyült az ünnepbe”, hiszen két olyan incidens is történt, amelyek során egy árpádsávos zászlót és egy magyar zászlót vettek el magánszemélyektől, illetve kérték meg őket, hogy tegyék el azokat.

A sajtótájékoztató másik témája az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója (FUEN) által kezdeményezett aláírásgyűjtő akció volt, amely az Európa országaiban élő 50 milliós kisebbség jogait biztosító törvények módosítását irányozza elő. A polgári kezdeményezés 1 millió aláírást tervez gyűjteni, amellyel uniós szavazásra bocsáthatóvá válik a tervezett biztonsági csomag. A gyűjtésben az RMDSZ a FUEN tagjaként, az EMNP pedig az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagjaként vesz részt, utóbbi, mint kezdeményező fél a pártcsoportosuláson belül. A cél 250 ezer erdélyi aláírás megszerzése, jóllehet Románia megtámadta ezt a nemzetközi projektet, amely azonban az ország saját, kisebbségben élő nemzettársait ugyanúgy érinti.

Az EMNP két vezető személyisége a sajtótájékoztató végén aláírta a gyűjtés formanyomtatványát, és arra buzdít mindenkit, hogy tegyen hasonlóképpen. Segítséget ehhez a nagyváradi, érmihályfalvi és a helyi szervezetek irodáiban lehet igényelni, valamint internetes tájékoztató is elérhető. Az EMNP vezetői ugyanakkor arra is kitértek, hogy az elmúlt időszakban többször próbáltak nyitni az RMDSZ irányában, a közös célok sikeresebb megvalósítása érdekében, azonban próbálkozásaik nem találtak nyitott fülekre.

Szamos Mariann