Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Állami albérlet a kilakoltatottaknak

Június 23-án lépett életbe a 2017-ben kibocsátott 143-as számú kormányrendelet, amely bevezeti a „támogatott lakás” (locuinţă de sprijin) fogalmát. Ennek értelmében nem kerülnek utcára azok a magánszemélyek és családok, akiket bankhitel törlesztésének elmulasztása miatt egy végrehajtási eljárás nyomán kilakoltatnak. Az ilyen helyzetbe került állampolgárok ezentúl támogatott lakást igényelhetnek a helyi önkormányzattól, ami tulajdonképpen egy kiutalt állami albérletet jelent, melynek havi bérleti díja nem haladhatja meg a család átlagbevételének 10%-át.

allami alberlet

Mi több, a törvény arra is lehetőséget ad, hogy a kilakoltatott személy a saját lakásában maradhasson, és arra fizessen albérletet öt éven át. A végrehajtás nyomán közárverezésre kiírt lakásokat ugyanis a helyi önkormányzat megvásárolhatja és támogatott lakásként a kilakoltatottak rendelkezésére bocsáthatja. Az elárverezett lakás előző tulajdonosának pedig előjoga van az albérletre, vagyis a lakbér fejében a saját lakásában maradhat. Abban az esetben, ha az előző tulajdonos nem igényli a támogatott albérletet, az adott lakást más kilakoltatott személyek számára rendelik ki.

Megjegyzendő hogy az ilyen célra önkormányzatilag megvásárolt, illetve kiutalt lakások mérete nem haladhatja meg a 100 négyzetmétert, a kilakoltatott személy vagy család pedig csak akkor igényelheti a támogatott albérletet, ha jövedelme nem teszi lehetővé, hogy az ingatlanpiac kurrens árainak megfelelő albérletet fizessen, vagy lakást vásároljon. Nem igényelhet ilyen albérletet olyan személy sem, aki más, állami albérletben lakik, vagy más ingatlan is van a tulajdonában. Vagyis támogatott albérletet csak rászorulók kaphatnak.

Sz. G. T.