Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Áll az idő a templomtoronyban

Megállt az idő a nagyváradi Szent László templomban, legalábbis a tornyában, ahol évtizedek óta nem működik a toronyóra, amely 1850 óta mutatta a pontos időt a váradiaknak.

Pár napja egyik régi olvasónk, Cs. L. kereste fel szerkesztőségünket, s elmondta, édesapja, aki a második világháború után ismert órásmester volt, a megyeszékhelyen javította utoljára a híres templom toronyóráját 1952-ben. Olvasónk úgy vélte, az egész váradi magyar közösségre nézve szégyen, hogy pont a város leghíresebb templomának a toronyóráját nem képesek évtizedek óta megjavíttatni. Ez amolyan jelzés is arra, hogy valami baj van itt a magyar, katolikus közösséggel, vélte olvasónk, hiszen aki ellátogat a Szent László térre, elromlott toronyórát lát messziről, a modern legendává vált istenházának tetején, melyet 1964-ben élőlánccal, életük kockáztatásával védtek a váradiak az akkori kommunista rezsimtől, mely vezérei le akarták bontatni a templomot. Márpedig ez még turisztikai szempontból is szegénységi bizonyítvány és a római katolikus egyháznak sem válik dicséretére, főleg, hogy az elmúlt években olyan sokszor hangoztatták, mennyire fontosnak tartják a Szent László kultusz ápolását Nagyváradon.

all az ido 2

Ezzel a véleménnyel sokan egyetértenek a váradi magyarok közül, ugyanis az egyik közösségi portálon érdekes diskurzus alakult ki az eset kapcsán és kivétel nélkül minden hozzászóló úgy vélte, szégyen az, hogy nem jár a toronyóra, nem képesek megcsináltatni, hogy a főtéren levő templomok közül pont a városalapító szent királyról elnevezett magyar templom toronyórája nem mutatja a pontos időt. Akadt olyan, a templom plébániájában évekig dolgozó váradi is, aki úgy vélte, az óraszerkezet ma is működik, csak éppen nincs a plébániának embere arra, aki naponta felmenjen a toronyba és felhúzza azt.

Megkerestük Nagy Csaba váradi órásmestert, aki a toronyórák specialistája, ő tette rendbe például a váradi városháza tornyában levő óraszerkezetet is. Tőle tudtuk meg, hogy a Szent László templom toronyóráját az 1840-es éves közepén szerelte be Návoznyi József, akkori híres órásmester. Ma az óraszerkezet már nagyon rossz, elhanyagolt állapotban van, hiszen évtizedek óta senki nem törődik vele. Nagy Csaba azt is elmondta, ő meg tudná javítani, ha a templom plébániája megbízná ezzel.

all az ido 1

Megkerestük a Szent László templom jelenlegi plébánosát, Pék Sándor atyát is, aki elmondta, valóban tud arról, hogy a templom toronyórája nem működik, de az évszázados óraszerkezet megjavítása 6000 euróba kerülne, s ő, mint a templom plébánosa úgy véli, hogy vannak fontosabb dolgok is ennél, így például a templomban található Szent Bonifác ereklye vagy az oltárképek restauráltatása. Mindemellett nem zárkózik el attól, hogy valamilyen megoldás szülessen, és a templomtornyon ismét a pontos időt lássák az emberek.

A történet itt remélhetően nem ért véget, ugyanis kiderült, nagyon sok váradi, sőt innen elszármazott, jelenleg máshol élő magyar ember is szívesen adakozna, hogy a legendás templom toronyóráját megjavítsák, hogy az ne legyen Szent László városának egyik látványos hiányossága. Olyan információink is vannak, hogy mivel a magyarországi kormány az idei esztendőt, 2017-et, Szent László Évnek nyilvánította, s a tervbe vett, támogatott rendezvények egy része pont Nagyváradon lesz megtartva, megfelelő tárgyalásokat követően könnyen elképzelhető, hogy magyarországi kormánytámogatással is besegítenének abba, hogy a szent királyról elnevezett toronyban ne egy rakás rozsdás fém, hanem egy működő toronyóra-szerkezet legyen.

Ehhez persze komolyan kellene venni a problémát, és összefogva megoldást keresni. Rossz ómen ugyanis a régiek szerint, ha egy templomban a toronyóra megáll. Márpedig a váradi magyarságra igazán ráférne már, hogy ne csak pontos időt, de jobb időket is lásson…

Szőke Mária