Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Alkalmazott grafikus, de nem alkalmazkodó

Pócs Péter pécsi tervezőgrafikus plakátjaiból nyílt kiállítás péntek délután a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban. A Szent László Napok programjába illeszkedő, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Képzőművészet Tanszéke szervezte rendezvényen a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója, Horváth István és Ujvárossy László képzőművész, a kiállítás kurátora köszöntötték a maroknyi közönséget, köszönetet mondva a könyvtár vezetőségének is a helyért.

alkalmazott

Mindketten kiemelték: Pócs művészete bár alkalmazott grafika, de nem alkalmazkodó. Horváth elmondta, a magyar plakátművészet atyjának már szerte a nagyvilágban bemutatták a műveit. Ujvárossy ismertette az alkotó életútját, művészetét és beszélt a tárlat anyagáról. Mivel a tervezőgrafikus jelenleg Albániában alkot, nem tudott jelen lenni. A plakátokat a Székely Nemzeti Múzeum anyagából válogatták össze, az eredeti elképzelés szerint Pócs a kortárs alkotásait is elhozta volna, ám mivel a művész repülőútjának megtérítése túl költséges, ettől eltekintettek a szervezők. A kiállításon ötven plakát tekinthető meg, mindegyik megrendelésre készült, és nem csak magyar nyelvűek láthatók. Ujvárossy örömét fejezte ki, hogy végre a váradi érdeklődők és a PKE tervezőgrafikus hallgatói is megtekinthetik az alkotásokat.

A könyvtár második emeleti folyosóján két hétig tekinthető meg a kiállítás.

F. E.