Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Áldást kaptunk az előttünk járókkal”

Az utóbbi év folyamán elhunyt lakókról emlékeztek meg a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthonban, november 2-án, Halottak napján. A rendezvénynek különös fényt adott, hogy több 2017-ben eltávozott idős személy gyermeke, rokona is eljött, hogy az otthon lakóival közösen vegyen részt a megemlékezésen, és felidézze a szeretett és elvesztett személlyel kapcsolatos emlékeit.

aldast

A napot reggel rózsafüzér-mondással indították az idősotthon kápolnájában, majd Kóhr Balázs atya, az intézmény lelki vezetője mutatott be szentmisét a halottakért. „A halállal és feltámadással való számvetés, számvetés egész életünkkel is, mert a befejezés határozza meg mindazt, ami előtte van. Nem elég elhinni, hogy van Isten értelmet adhat további életednek, ha rábízod magad, hanem úgy is kell élni” – hangsúlyozta prédikációjában.

A rendezvény második felében Veres-Kovács Attila váradolaszi lelkipásztor tartott elmélkedést a résztvevőknek a halálhoz való viszonyulással és az elengedéssel kapcsolatban. „A halottakról való megemlékezés nem azt jelenti, hogy az élők beülnek az ítélőszékbe, mert az az Istennek a dolga, és azt az Úr már elintézte azokkal, akik elmentek. Nekünk gyűjteni kell azt a lajstromot, amelyben felsoroljuk, hogy mennyi áldást kaptunk azokkal, akik előttünk jártak. Ez a helyes emlékezés” – hangsúlyozta.

Ezt követően Nagy Andrea, az idősotthon vezetője név szerint is megidézte az év eleje óta eltávozottakat: Manci nénit, aki 97 évesen hunt el, s éveken át az intézmény legidősebb lakója volt, Rózsika nénit, Mihály bácsit, Ödi bácsit, Ica és Ilona néniket, valamint a közelmúltban eltávozott Farkas Imre atyát, akivel az elmélkedést vezető Veres-Kovács Attila a ’80-as évek elején együtt szolgált Fugyivásárhelyen, s akit bölcs és nyitott emberként jellemzett. A megemlékezés kötetlen beszélgetéssel és közös eszem-iszommal zárult.

Sz. G. T.