Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Album Várad templomairól

Péter I. Zoltán Nagyvárad történelmi templomai és zsinagógái című albumát mutatták be szerdán a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében. A kötet a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság gondozásában, a nagyváradi Litera Print nyomdában készült, a Bihar Megyei Szociális és Közösségfejlesztési Igazgatóság támogatásával.

album varad 1

A szerdai rendezvény keretében Dukrét Géza, a PBMET elnöke, rendhagyó kötetnek nevezte a bemutatott albumot, hiszen – mint rámutatott – a társaság rendszerint néprajzi és helytörténeti könyvek, monográfiák kiadásával foglalkozik, felismerték azonban a szükségességét egy olyan reprezentatív néprajzi albumnak is, amely ajándékozható, akár protokollcélokra is.

A könyv 65 oldalon mutatja be a megyeszékhely legimpozánsabb és történelmileg fontos 18-19-ik században épült templomait. Azért nem korábbiakat, mert azoknak többségét az 1600-as években a törökök szinte maradéktalanul elpusztították – hangsúlyozta Dukrét Géza. Az albumban összesen 28 istenháza kapott helyet, beleértve római katolikus, református, ortodox, görögkatolikus, evangélikus és baptista templomokat, kápolnákat, valamint a neológ és az ortodox zsinagógát. A színes albumot Ovi D. Pop, Voiticsek Ilona, Voiticsek Árpád, Lakatos Attila és Mátyás Attila fényképei illusztrálják.

album varad 2

A bemutatón Péter I. Zoltán elmondta, nagyon nehéz munka volt számára az album szövegét összeállítani, hiszen a bőség zavarával küzdött, különösen a történelmi szempontból fontos templomok esetén, és nehéz volt beleférni a kiadvány album jellegéből fakadóan alacsony karakterszámba. A rendezvényen röviden felszólalt Voiticsek Ilona nyomdász is, aki az irányába címzett dicséretekre nagyon szerényen reagálva úgy fogalmazott: a szerző személye kötelezi a nyomdászt arra, hogy a lehető legjobb munkát végezze.

Sz. G. T.