Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Alakulgat a Zöldfa utca

Nagyvárad történelmi belvárosának egyik legszebb utcája lehetne a Zöldfa utca, ha nem vált volna a vadkeleti „kapitalizmus” áldozatává. Az úgynevezett „privatizálás” után, a még átkosnak mondott rendszerben is pezsgő kereskedelmű utca üzlethelyiségei lassan kihalttá váltak, majd lassan átalakultak az egykori boltok vendéglátóipari egységekké, magyarán kocsmákká (amiket divatosan klubnak, meg pubnak hívnak).

alakulgat (1)

Az egyébként szép lakóházak azonban leírhatatlanul lepukkant állapotba kerültek az évek folyamán. Sem a lakók, sem az üzlethelyiségek új tulajdonosai nem törődtek a külcsínnel.

Most azonban városházi korifeusaink nagyot mertek álmodni (ez egyszer valljuk be, jót álmodtak) és úgy döntöttek, hogy a Zöldfa utcából is sétálóutca lesz. Megszülettek a tervek és egyre több épületére került állványzat és háló, majd villámgyorsan le is kerültek és lám, ragyognak a kopott falak!

alakulgat

Ma arra jártunk és azt láttuk, hogy az utca mindkét oldalán épülnek a járdák, csatornázási munkálatokat folytatnak, újabb házakat állványoztak fel, szóval folyik a munka.

A munkavezető mérnök hiányában a munkásokkal beszélgettünk el, akik állították, hogy amennyiben nem romlik el úgy az időjárás, hogy egyáltalán nem tudnak dolgozni, minden határidőt tartanak, így a jövő év tavaszán már a megújult sétálóutcában gyönyörködhetnek a turisták és helybeliek egyaránt.

Farkas László