Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Alakul a megyei RMDSZ parlamenti listája

Rangsoroló gyűlést tartott szerdán este a Bihar megyei RMDSZ, ennek keretében rangsorolták a parlamenti választáson induló jelölteket, illetve bemutatták azokat, akik vállalták, hogy megmérettetik magukat a december 11-ei választáson.

Az ülésen jelen volt Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki beszédében többek között kiemelte: a jelölteknek a magyar ügy elkötelezettjeinek kell lenniük, és legalább ilyen fontos a szakmaiság is. Erősebb parlamenti képviseletet kell biztosítani a magyarságnak, a képviselőknek és a szenátoroknak ott kell lenniük, ahol a döntések megszületnek, ahhoz, hogy a magyar közösség ügyei megfelelő figyelmet kapjanak Bukarestben, hangsúlyozta az ügyvezető elnök.

Kovács Péter is felszólalt az ülésen

Kovács Péter is felszólalt az ülésen

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke elmondta, hogy az augusztus 31-ei határidőig hárman, Biró Rozália, Szabó Ödön és jómaga jelezték, hogy elindulnak a parlamenti választásokon. Közöttük konszenzus született, így a szenátusi listát Cseke Attila vezeti, a képviselőit Szabó Ödön, őt Biró Rozália követi. Ami a fennmaradt helyeket illeti, bemutatták azokat is, akik vállalták, hogy elinduljanak a választáson. Arról, hogy a nevezettek a felső- illetve az alsóházi listára kerülnek, s hányadik helyre, a küldöttek felhatalmazása alapján a Megyei Állandó Tanács dönthet.

A jelöltséget eddig Bántó Norbert turisztikai szakember, Budaházy István főgyógyszerész, Csávossy György borász, Derzsi Ákos vállalkozó, a Caritas Catolica igazgatója, Kiss Imre érmihályfalvi pedagógus, Meleg Vilmos színművész, Szántó Ildikó szociális szakember, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Bihar megyei vezetője, Szebeni Csongor fogorvos, Szijjártó Zoltán közgazdász, az erdészeti igazgatóság munkatársa és Vesselényi Tibor egyetemi tanár, doktorátusvezető vállalta. Mint elhangzott, rajtuk kívül a református, a katolikus és a baptista egyház egy-egy jelöltje és az Magyar Polgári Párt egy képviselője is helyet kap az RMDSZ választási listáján, melyet a megyei tanácsihoz hasonlóan az összefogás listájaként állítanak össze.

F. N. L.