Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Aláírta a petíciót Tőkés László

Hétfő délelőtt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke nagyváradi irodájában írta alá az őshonos kisebbségek és nyelvi közösségek európai polgári kezdeményezését, a Minority SafePack néven ismert petíciót.

 alairta

Kül- és belpolitikai problémákról is szó esett Tőkés László EP-képviselő hétfői sajtótájékoztatóján, ahol újévi köszöntővel és egy nyilatkozattal fordult a lakosság és a kormány felé, melyben megfogalmazta, hogy 2018-ban is folytatódnia kell a demokratikus és kisebbségpolitikai rendszerváltozásnak, amely az elmúlt 28 évben inkább kevesebb, mint több sikerrel próbálta meg levetkőzni posztkommunista sajátosságait.

A képviselő megemlítette, hogy nemrég a katonai ügyészség elismerte, hogy „az 1989-es decemberi forradalmat már a kezdetekkor megpuccsolták, hiszen a forradalminak álcázott vezetőség katonai diverzió révén ragadta magához és próbálta legitimálni a hatalmát”, továbbá hogy reményei szerint az utókommunista korszak vége 2018-ban kell kezdetét vegye. Hozzátette ugyanakkor, hogy a centenáriumra készülve az országnak nincs mit ünnepelnie mindaddig, amíg a Tudose–Dragnea-kormány van hatalmon, melynek korrupciós ügyleteit az RMDSZ támogatja, és ameddig a magyarokat másodrangú polgárként kezelik, akik nem érezhetik itthon magukat a hazában. „A romániai magyar nemzeti közösség is csak akkor tudna tisztelettel tekinteni a százados évfordulóra, hogyha a nacionálkommunista elnyomás gyakorlatának végeszakadna, és végre itthon érezhetné magát hazájában. Ennek megvalósítása érdekében keressük azon román barátokat és szövetségeseket, akikkel a kölcsönös tisztelet, szeretet és megbecsülés szellemében, az egyenjogúság alapján párbeszédet tudunk folytatni, és együtt tudunk működni. Az új évben közös erővel kellene megelőznünk, hogy bármely nacionalista erők alantas politikai céljaik szolgálatába állíthassák a centenáriumot, illetve az ehhez kapcsolódó magyarellenességet!” – fogalmazott Tőkés László.

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kiterjedt szervezeti keretei, erdélyi irodahálózata és szakszerű tevékenysége révén, az Erdélyi Magyar Néppárttal szorosan együttműködve kíván – ereje szerint – hozzájárulni a romániai demokratikus, illetve a kisebbségpolitikai rendszerváltozás véghezviteléhez. Nép- és nemzetszolgálatában az 1918-ban megalakult történelmi elődjére, az Erdélyi Nemzeti Tanácsra tekint vissza, melynek centenáriuma alkalmából a 2018. esztendőre meghirdeti A Magyar Nemzeti Önrendelkezés Évét” – olvasható a nyilatkozat záró soraiban.

A tájékoztató végén Tőkés László aláírta a Minority SafePack petíciót, Moldován Gellért Lajos, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezetének vezetője, valamint Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke jelenlétében.

Szamos Mariann