Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Aláírásokat gyűjt az EMNP

Egész hét folyamán a nagyváradi Fő utcán, a Holnaposok szoborcsoport előtt felállított standnál gyűjt aláírásokat a kétnyelvű autonóm Partium régióért az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

Moldován Lajos és Kristófi Kristóf

Moldován Lajos és Kristófi Kristóf

A fő utcai standnál egy román és egy magyar nyelvű óriásplakáton, valamint kétnyelvű szórólapok segítségével mutatják be a kezdeményezés történelmi és gazdasági okait, illetve célkitűzéseit: a szlogen szerint azt, hogy Erdély Románia Svájcává váljon, vagyis egy régiók szövetségén alapuló jóléti társadalommá, a vallási, nyelvi és etnikai sokszínűség és tolerancia földjévé. „Itt nem egy különálló ország kialakításáról beszélünk, ahogy azt egy-két százaléknyi magyar és román radikális gondolja, hanem arról, hogy a befizetett adók nagy része Erdélyben maradjon, itt kerüljön újra befektetésre, és ne más régiókat fejlesszenek belőle” – hangsúlyozta Moldován Lajos elnökségi tag, aki Kristófi Kristóf váradi pártelnök társaságában ismertette az akció részleteit.
A pártvezetők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az EMNP kezdeményezése nem fedi egymást az RMDSZ vagy más pártok által indított, a fejlesztési régiókkal kapcsolatos aláírásgyűjtéssel, így bárki szignálhatja azt, függetlenül attól, hogy előzőleg melyik ügyhöz adta nevét.
A jelenlegi fő utcai aláírásgyűjtés november 3-áig zajlik naponta 10–18 óra között, a néppárt ezt követően azonban újabb kampányokat tervez, és mindaddig folytatja az akciót, amíg a kellő menynyiségű aláírás össze nem gyűlik.
Sz. G. T.