Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Aláírásgyűjtés indult Mihályfalván a margittaiak szemete ellen

A május végi érmihályfalvi tanácsülésen megszavaztatott határozat-tervezet körül városszerte tovább gyűrűzik az elégedetlenség. Mint arról már beszámoltunk, az ominózus döntésben Margitta zöld utat kapott a mihályfalvi szeméttelep használatára, amíg a Berettyó-parti város önkormányzata ki nem írja a helyi szemétgazdálkodásra vonatkozó közbeszerzést. Mivel Érmihályfalva városának csatornahálózata még mindig üzemképtelen, a két város között olyan megállapodás született, amelynek értelmében a mihályfalvi szippantókocsik tartalma a margittai szennyvíztisztítóba kerülhet, cserébe a szeméttárolásért.

Az ominózus határozattervezet ismertetése során kiderült, minden szempontból a margittai önkormányzat jár jobban, mivel nemcsak olcsóbban szállíthatja és tárolhatja a szemetet – eddig a megyeközpontba szállította –, de a fele annyi lakosú város szennyvize korántsem egyenértékű Margitta és vonzáskörének szemetével.

alairasgyujtes

Pap Sándor nyilatkozott lapunknak

Szóltunk arról is, hogy a néppárti önkormányzati képviselők tiltakoztak leginkább a döntés ellen, azzal érvelve, hogy a Berettyó-parti városnak évi 2400 tonnányi szemetét kellene befogadni és kezelni, holott a megyei szemétgazdálkodás uniós projektjének részeként megépült helyi szelektív hulladék-feldolgozó üzem még ma sem működik. A megyei környezetvédelmi ügynökség pedig már 2006-ban nyolcvanöt százalékos telítettségűnek ítélte a helyi szeméttelepet. Arra sincs garancia, hogy nem szállítanak-e a városba akár veszélyes hulladékot is. Sőt, a közbeszerzéssel járó huzavonák akár évekig is eltarthatnak.

A határozattervezetet négy EMNP-s ellenszavazattal fogadta el a helyi tanács. Ennek következményeként aláírásgyűjtési akcióba kezdett a néppárt – mondta Pap Sándor helybéli pártelnök, önkormányzati képviselő. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) irodájában naponta gyűlnek a tiltakozó aláírások ez ügyben – fűzte hozzá. Azt is megtudtuk, tegnap délutánig több mint hatszáz aláírás gyűlt össze.

Sütő Éva

szemet 1

A mihályfalvi szeméttelep – ide nem hordhatnák a mások hulladékát

FRISSÍTÉS:

Nyakó József, Érmihályfalva polgármesterének az EMNP-sek akciójára született reakciója az Érmihályfalva.ro internetes oldalon jelent meg tegnap délután. A városgazda a következőt írta: „Minden józan gondolkodású érmihályfalvai polgár jól tudja azt, hogy az EMNP aláírásgyűjtési akciója csupán egy a sok közül, amivel ellenünk, a város vezetése ellen fordul. Amikor nap mint nap elismerésekkel, gratulációkkal fogadják városunk lakói azokat a megvalósításokat, melyeket az ínséges viszonyok ellenére is sikerül elérni, „természetesnek” tartom az ellenzék ilyen viszonyulását. Mint ilyenkor lenni szokott, a kezdeményező, aki egyik napról a másikra nagy természetvédővé lépett elő, csak számára előnyös adatokat hoz nyilvánosságra, amivel a saját szája íze szerint manipulálhatja az arra fogékony lakosságot. A szóban forgó döntés hátteréről és részleteiről (illetve bármilyen más, a város életét érintő kérdésről) hiteles forrásból tájékozódhat bárki, aki részt vesz a pénteken, június 14-én 19 órakor a helyi Gödör Rendezvényházban tartandó lakossági fórumon.”