Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Aláírásgyűjtés a Kert utcáért

„Alulírottak tiltakozunk a nagyváradi önkormányzat Kert/Avram Iancu utcai épületek bontására vonatkozó szándéka ellen” – ez áll magyarul és románul azon az aláírásgyűjtési íven, melyet bárki aláírhat. Az aláírásgyűjtést az RDMSZ nagyváradi városi szervezete kezdeményezte, a részletekről Huszár István városi tanácsi frakcióvezető és Kis Gábor tanácstag számoltak be tegnap.

alairasgyujtes

Előző este a nagyváradi RMDSZ Facebook-oldalán már e-mail-en vagy hozzászólásban kérték a véleményeket az esetleges bontásról, mint Huszár István elmondta, mintegy százan szóltak hozzá a kérdéshez, és nemcsak magyarok, románok is. Az aláírásokat a váradi önkormányzathoz jutatják majd el. Augusztus 19-én már benyújtotta Huszár István azt a javaslatot, mely szerint meg kellene tiltani, hogy a történelmi városközpont és a környező utcák övezeti városrendezési terveinek elkészítésekor a bontás felmerüljön.

Huszár István emlékezetett arra is, hogy az Általános Városrendezési Terv elfogadásakor annak kidolgozói elmondták, hogy nem tartják feltétlenül szükségesnek a Kert utcai házak lebontását annak érdekében, hogy könnyítsék a forgalmat a Nagyváradi Egyetem felé, Ilie Bolojan polgármester és Adriana Lipoveanu főépítész azonban egy nappal azelőtt már kész tényként beszélt a bontásról. A frakcióvezető szerint ugyanakkor a forgalom gyorsítása megoldható lenne például az utca egyirányúsításával is az egyetem felé.

A témáról lakossági fórumot is szerveznek szeptember 16-án 18 órától az RDMSZ nagyvárad-újvárosi székházában, erre az utcába lakók külön meghívó is kapnak. Mint Kis Gábor elmondta, fontosnak tartják, hogy megismerjék az ott élők véleményét is a kérdésről.

A váradi RDMSZ tehát hivatalosan is megkezdte aláírásgyűjtését, aki kézjegyével támogatná az ügyet, az több helyem is megteheti Nagyváradon. A Bihar megyei RMDSZ székházában (Kossuth/Independenţei utca 11. szám) hétfőtől péntekig 9–16 óra között; az észak- és dél-rogéruiszi, valamint a réti székházban (Téglavető/Dacia 106. sz.) hétfőn, szerdán és pénteken 9–13 óra között; az újvárosi székházban (Damjanich János/Simion Bărniţiu u. 14. sz.) hétfőtől péntekig 9–15 óra között; a váradszőllősi székházban (Liszt Ferenc u,. 36/A sz.) keddenként 17–19 óra között; a csillagvárosi székházban (Ghillányi/Cabntemir utca 50. sz. földszinti iroda) hétfőtől péntekig 9–19 óra között; a velencei székházban (Kolozsvári út 85. sz.) szerdán és pénteken 17–19 óra között. Emellett a Bunyitai Vince Könytvárban (Kanonok sor 11. sz.) hétfőtől péntekig 10–18 óra között, szombaton 10–16 óra között várják az aláírókat, Őssiben pedig hétfőtől kezdik el az aláírásgyűjtést hétfőtől péntekig 10–13 illetve 17–20 óra között.

Fried Noémi Lujza

A felsoroltak mellett a váradi RMDSZ-es önkormányzati képviselők fogadóóráin is aláírhatják az íveket. Huszár István a rogériuszi székházban hétfőn 17 órától, Kis Gábor hétfőn Szőllősön, kedden Csillagvároson, szerdán pedig Velencén tart fogadóórát, mindhárom székházban 18 órától.