Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Akváriumba mentett rezervátum

Évek óta a sajtónyilvánosságnak köszönhetően nyomon követtük azt, hogyan pusztul el az emberi felelőtlenség és kapzsiság miatt egy világhírű, természeti ritkaságnak számító természeti kincs, a püspökfürdői tavirózsa-rezervátum. Erről a rezervátumról tudni kell, ez volt az a hely, mely nemcsak a gyógyhatású termálvizéről, hanem az itt tenyésző hévízi tündérrózsának (Nymphaea lotus var. thermalis) köszönhetően is híressé vált. Ez a vízinövény ugyanis egész Európában csak itt él (élt) természetes közegben. Pár éve azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a rezervátum nagy bajban van, mert az itt található forrás és a Pece-patak komoly veszélybe került, ugyanis a termálvízforrás annyira kiapadt, hogy sem a fürdőtelepen levő tavacskákat, sem a patakot nem tudta már rendesen vízzel táplálni. A környéken az elmúlt években ugyanis gombamód szaporodtak el a különféle panziók, luxusházak, s ezek építtetői engedély nélkül fúrattak kutakat, és használják mai napig illegálisan a lopott termálvizet. Emiatt pedig a rezervátum tavacskája és a Pece-patak vize egyre hűlt, a hideg víz pedig biztos pusztulásra ítélte az állat- és növényritkaságokat, így a piros szárnyú kelét (Scardinius Erythrophthalmus var. Racovită) és a bordás homorcsát (Melanoxis parreyssi). A rezervátum élővilágának gondnokságát pár évvel ezelőtt a nagyváradi Körösvidéki Múzeum vállalta fel, azonban amikor kiderült, hogy igen sok kétes, nem egy esetben bűncselekménynek számító történet kapcsolódik, a kipusztuló természeti ritkasághoz, a múzeum illetékesei  mosták kezeiket. Nyilvánvaló az is, hogy a múzeum természetvédelmi osztályának szakértőit nem lehet felelőssé tenni amiatt, hogy évekig lopkodták nyakló nélkül a termálvizet a rezervátum környékén, engedély nélkül fúrtak kutakat a gombamód szaporodó puccos villák udvarán. Az is vitathatatlan azonban, hogy a múzeum szakemberei sokáig nem voltak hajlandóak meghallgatni és komolyan venni olyan szakvéleményeket, melyek nem egy esetben akár a sajtón keresztül figyelmeztették őket is arra, hogy rövid idő alatt természeti katasztrófa áldozatává válik a mesebeli tavirózsás tavacska és minden benne élő növény és állat.

Müller Tamás és Tatár Sándor a helyszínen

Müller Tamás és Tatár Sándor a helyszínen

Két évvel ezelőtt az Egyesült Arab Emirátus trónörökösének The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund Alapítványa is beszállt 13 ezer dollárral a Nagyváradtól pár kilométernyire, Püspökfürdőn található tavirózsa-rezervátum megmentésébe. Tavaly augusztusban a magyarországi Gödöllőn levő Szent István Egyetem egyik tudományos munkatársa, Müller Tamás, a veresegyházi Tavirózsamentő Környezetvédelmi Alapítvány kutatója, Tatár Sándor, a galaci Természettudományi Múzeum halszakértője, Gabriela Grigoraş és Cecilia Şerban malakológus (csigaszakértő) kutató érkeztek a már nagy bajban levő termáltavacskához. A kutatók az arab alapítvány által támogatott projek keretében vízmintát vettek a tóból, elvittek a ritka halakból és csigákból pár egyedet, hogy mesterséges körülmények között szaporítsák azokat, hogy amennyiben a tó teljesen kiszárad, a pirosszárnyú kelén és a bordás homorcsát mégse kerüljön fel a kihalófélben levő  fajták listájára.

Mesterséges körülmények között szaporítják a keléket

Mesterséges körülmények között szaporítják a keléket

Az előrelátható katasztrófa aztán bekövetkezett, 2014-re a híres, világszerte ritkaságnak számító tavirózsás tó helyén egy iszapos pocsolya maradt csupán, amibe csupán pár strapabíró béka ha meg tudna élni. Ekkor már a megyei kormánybiztosi hivatal, a rendőrség és a környezetvédelmi minisztérium illetékesei is vizsgálódni kezdtek a gyalázatosan elpusztított rezervátum okán, azonban úgy tűnik, egyelőre nem sok eredménnyel. Pár nappal ezelőtt a rezervátum egykori gondnokai, a Körösvidéki Múzeum vezetősége nyilatkozatot adott ki, melyben megköszönték a magyarországi és galaci kutatóknak, hogy a vészhelyzetbe került tóból a kimentett halakat és csigákat menteni próbálták. A közleményt követően levélben meg kerestük az egyik biológus-kutatót, Müller Tamást, s megérdeklődtük tőle, mi a helyzet a rezervátumból kimentett védett fajok azon egyedeivel, melyeket elvittek magukkal. Postafordultával érkezett a fényképekkel alátámasztott válasz: „ A projekt zárásánál a leltár a következőképpen alakul: sikerült a kele szaporítása (spermamélyhűtés is), ivadékaik felnevelése. Az ivadékokból – hogy minden esetre legyen utánpótlás a jövőben – a következő helyekre szállítottunk:100 egyed Schönbrunni Állatkert (Bécs), 100 egyed Tropicarium –Oceanarium Kft (Budapest), 150 egyed Fővárosi Állat- és Növénykert (Budapest), 400 egyed Szada és 1805 egyed Püspökfürdő (ezt még korábban vittük el, de azóta ugyebár hiábavaló volt a visszatelepítés, mert a tó állapota azóta is romlott… illetve, hogy most mi van, azt nem tudom. Jelenleg még nálunk van Gödöllőn az eredeti tenyészállomány (20 felnőtt) és hozzávetőlegesen még 500 utód. Az idei évben is lehetne szaporítani, habár gondosabb takarmányozást igényelnek (felkészítés).

Valamikor zöldellt a tó felszíne

Valamikor zöldellt a tó felszíne

A csigát sikerült leszaporítani, az utódokat nevelni azonban volt egy nagy elhullás. Jelenleg van 35-40 egyed keverten (felnőtt és utód), amit egy kimondottan csigatenyésztőnek adtam, aki nagy gonddal tartja és neveli.

Sajnos nagyon kevés csigánk van, nagyon lassú a reprodukció sokkal sérülékenyebbek, mint a halak, sajnos akármi történhet (egy fertőzés, betegségek, de mindent megteszünk, hogy ne így történjen, csökkentsük a veszélyt , így ha kikelnek a pici csigák, akkor több fele lesznek szétosztva és nevelve. Hirtelen ennyi a kézzelfogható eredmény, jó lenne, ha nem nemzetközi pályázatból kellene nyerni valami forrást a megóvásukra, hanem állam támogatná a fajmegmentési programot.”

Jpeg

Egyelőre tehát ennyit tudunk az egykor oly szép tavirózsás tó élővilágáról. A tóból egy dagonyás pocsolya lett, az ott élő természeti ritkaságok pedig külföldi akváriumokban vannak szétszórva. És mindazok, akik felelősek ezért, egyelőre élnek és virulnak, és valamennyien szabadlábon.

Szőke Mária