Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Aktivisták foglalták el egy dévai bányavállalat tetejét

Tegnap reggel hét órakor kilenc – cianidos aranybányászatot ellenző – aktivista elfoglalta a Minvest állami bányavállalat dévai székházának tetőrészét. Ezzel akarták felhívni a közfigyelmet arra, hogy mennyire indokolatlan támogatást nyújt a román kormány a különböző bányavállalatoknak.
A tüntetők két óriási transzparenst is lelógattak az épületről, melyeken felsorolták mindazokat a Hunyad megyei településeket, amelyeken az aktivisták elutasítják a tervezett cianidos aranybányászatot: Felsőcsertés (Certeju de Sus), Kismuncsel (Muncelu Mic), Krecsunesd-Kisbánya (Băiţa-Crăciuneşti), Brád (Brad), Bikótelep (Rovina), valamint a Fehér megye határán levő Verespatak. Mint hangsúlyozták, ezek a projektek károsak mind a természetre, mind pedig a környékbeli lakosok egészségére, s véleményük szerint csak a törvényes keretek teljes figyelmen kívül hagyásával valósulhatnak meg. A tiltakozók körülbelül délután két óráig tartották uralmuk alatt a tetőt, ahonnan végül a rendőrség, a csendőrség és a tűzoltóság emberei közös erővel hozták le őket.
A résztvevők 500 lejes pénzbírságot kaptak, mégis örültek az akció végén, mert elérték céljukat. Elszántságukat látva több tíz környezetvédő is az épület elé gyűlt tűntetni a nap folyamán és folyamatosan felvilágosították a járókelőket a cianidos eljárás veszélyeiről.
Sz. G. T.