Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Aki ragaszkodik a jogaihoz, az maradi?

Pár hete látott napvilágot a történet, melyből kiderült, hogy a váradi polgármesteri hivatal egyik határozatának értelmében le kell bontani a Kórház (ma Louis Pasteur) utcában levő régi tömbházlakások melletti fáskamrákat. A döntéshozók semmibe vették azt, hogy a régi panelházban még mindig több fafűtéses lakás van, ugyanis ezeket az épületeket eleve így tervezték a hatvanas években, és éppen ezért minden lakrészhez dukált egy fáskamra is, mely a telekkönyvi kivonatokon is szerepel, és adóznak is utána a tulajdonosok.

Az évek során akadtak lakók, akik központi fűtésre váltottak, de sokan maradtak a fafűtésnél. Ők aztán igencsak meghökkentek, amikor kiderült, pár héttel a fűtési szezon előtt, hogy az önkormányzat simán elkobozza tőlük tulajdonukat, ugyanis mikor az emberek nem bontották le saját kezűleg fáskamráikat, rendőri asszisztencia mellett a hivatal munkásai ledózerolták ezeket, sőt az ott levő tűzifát is elszállították. Az első felháborodást követően a lakók zöme fel akarta jelenteni a váradi önkormányzatot, aztán, mint ezt elmondták lapunknak, több, burkoltan de egyértelműen fenyegető üzenet érkezett a hivatalból, melyekben céloztak arra a város urai, hogy a kekeckedőknek több kellemetlenségük lehet, ha továbbra is kifogásolják a fáskamrák lebontását.

A Kórház utcai lakók közös fellépése tehát elmaradt, azonban akadt két olyan polgár, aki úgy döntött, mégsem hagyja igazát, és tiltakozó beadvánnyal fordult az önkormányzathoz, jelezve, jogtalannak találják fáskamráik elbontását. Tegnap egyikőjük értesítette szerkesztőségünket, hogy a hivatal uraitól válasz is érkezett ezekre a beadványokra. Elmondása szerint ebben az állt, hogy a fáskamrák lebontása jogszerű volt, mert a városi tanács ezt megszavazta, s felháborító, hogy manapság vannak még olyan maradi emberek, akik fával fűtenek. A panaszosok természetesen azóta is csodálkozva állnak a furcsa önkormányzati reagálás előtt, de lehet, ez is azért van, mert valóban olyan maradiak, hogy azt hitték, a választópolgárnak nemcsak kötelességei, de jogai is vannak ezen a vidéken.

Sz. M.