Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit”

Februárban a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum 14 matematika-informatika szakos diákja (a XI. A osztályból) az Erasmus+ Mobilitási Projekt által szakmai gyakorlaton vehetett részt Spanyolország Andalúz gyöngyszemében, Granadában. A Sierra Nevada lábainál fekvő, 260 000 lakosú kulúrális és gazdasági központ három hétre nyújtott otthont a hónapokig készülődő, kemény vizsgákon kiválasztott fiataloknak.

A projektnek két fontos célkitűzése volt: egyrészt a diákokat egy más, új társadalom és kultúra felé irányuló, nyitott, pozitív, kommunikatív hozzáállásra szoktatni, másrészt a munkaerőpiac aktuális igényeinek megfelelő, IT-ismereteket közvetítő szakmai gyakorlaton képezni.

Az Alhambranál

Az Alhambranál

Ezeket az értékeke már az első napon tudatosították bennük a MEP Europrojects Granada képviselői angol és spanyol nyelven, utóbbi egyáltalán nem hangzott idegenül a román nyelvhez szokott diákok számára. A bemutatkozás és a későbbi kommunikáció nagy része is angol nyelven történt. A diákok jól fejezték ki magukat az idegennyelven, ami a vendéglátók elismerését is kivívta, ugyanis a kiértékelésnél hangsúlyozták, hogy a romániai csoportokat messze fölülmúló nyelvtudással, hozzáállással és jószándékkal rendelkezett a szalontai csapat.

A tanulókat négy céghez osztották be: a Reparnet nevű műhelyhez, és ahol hardware- és software-hibával kellett megküzdenie négy fiúnak, az Ecoprinthez, ahol számítógépes tervezésű nyomtatványokat, dekorációkat, eszközöket készítettek a kreatív lányok, az AuroraFotohoz, ahol az Adobe Photoshop nevű program használatával fényképfeldolgozás, retusálás várt két diáklányra, illetve a központi irodában reklámanyagok (filmek, bemutatók, plakátok, ismertetők, szórólapok) elkészítése volt a feladata hat diáknak.

A gyerekeket két ötszobás, a központhoz közel lévő kerületi lakásba szállásolták, ahol mindenük megvolt, nagy családként kellett megszervezniük a napjainkat, türelemről és alkalmazkodóképességről téve bizonyságot. Az ebéd és a vacsora egy közeli bárban volt. A diákoknak alkalmuk nyílt arra, hogy belekostóljanak a spanyol konyha jellegzetes ételeibe, és megismerjék az otthoni vidéktől eltérő kulináris szokásokat: levest ritkán kaptak, de sok volt a saláta és a tenger gyümölcseiből készített, halas étel, a különlegesen fűszerezett tradiciónális menü, a pudingok és katalán krémek.

A házigazdák bemutatták és megszerettették a nagyszalontai csoporttal a várost, a flamenco szülőhazáját, illetve a Mór Andalúzia szépségeiről híres helyeit. Már az első héten minden napra készítettek programot. Így megtekinthették a város nevezetességét, az Alhambrat, ahol a mór uralom idejéből maradt palota gyönyörű stukkódíszeit, belső udvarait, szökőkútjait, pompás kertjeit, illetve a keresztény uralkodóktól származó grandiózus építmények kettősségét nézték meg a diákok.

Meglátogatták továbbá a katolikus királyok idején épült, Spanyolország legjelentősebb reneszánsz templomát, az öthajós katedrálist, illetve a királyi kápolnát, ahol Izabella királyné és Ferdinánd király (akiknek köszönhetően az ország felszabadult a mór uralom alól 1492-ben) mellett Fülöp király és „őrült” Johanna sírja található.

Volt alkalmuk sétálni a város régi mór negyede, az Albayzin zeg-zugus, keskeny, hangulatos, bazárokkal, kávézókkal, templomokkal zsúfolt utcáin. Betekintést nyertek a kolostorok világába, meglátogatva a La Cartuja- és a San Jerónimo-kolostorokat, melyek kápolnája és temploma híres kézműves mesterek munkáját dícséri.

Izgalmas délutánt tölthettek a városban működő Tudományos Parkban, ahol minden megfogható és interaktív. Játszottak hangokkal, fényekkel, megértették a Föld mozgását, bejárták a különleges szobákat, mint a Bioszféra, Planetárium, Észlelés és Euréka, vagyis úgy tanultak, hogy közben szórakoztak.

A Tudományos Parkban Einstein szobrával is fényképezkedtek a diákok

A Tudományos Parkban Einstein szobrával is fényképezkedtek a diákok

A hétvégeken kirándulásokat szerveztek a diákoknak, melyek által megismerkedtek a térség fővárosával, Sevillával, ékes mór palotájával, az Alcázarral, a világ legnagyobb gót katedrálisával, melyben Kolumbusz Kristóf sírja található, illetve az 1929-es világkiállításra épült remekművével, a Spanyol térrel. Hangulatos órákat töltöttek Córdobában, ahol a mór, zsidó és keresztény kultúra érdekes kapcsolatát csodálhatták a több mint 800 oszlopot (hajdanán 1300-at) számláló Mezquitaban, a zsidó negyedben és az Alcázar de los Reyes Cristianos palotában.

A híres üdülővárosban, Málagában is jártak, ahol az Alcazaba-erődítmény épületeit járták be, a Gibralfaró vár kilátóján gyönyörködhettek a festői városban, ahol Picasso született, illetve a bikaviadalok arénájában és a tengerpartban. Különleges élményt nyújtott az angol koronagyarmat Gibraltár is, ahol angliai esős, ködös időjárást tapasztaltak, de ezt feledtette a páratlan kilátás Afrika felé, illetve a majmok szemtelen, kötekedős játékossága.

A kísérőtanárok – Aszalós Ágnes biológia szakos és Nagy Ildikó informatika szakos tanárok –szerint a diákok a kitűzött célt maradéktalanul elérték: értékes, gyakorlatias tudással, határozott fellépéssel, önálló, problémamegoldó hozzáállással, mesébe illő kulturális élményekkel gyarapodva értek haza, majd igyekeztek visszazökkenni az itthoni vizsgákkal, versenyekkel teletűzdelt munkás hétköznapokba.

Amiért a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum másodjára is részt vehetett az Erasmus-program által nyújtott páratlan szakmai és kulturális tevékenységekben, a kísérőtanárok és a diákok köszönetet mondanak az iskola aligazgatónőjének, Kiss Máriának, aki munkát és időt nem sajnálva elkészítette a pályázatot, illetve a szervező csapat többi tagjának, Mészár Juliannának, Domján Laurának, Stefanut Alinnak és Madar Angelanak, akik mindent megtettek azért, hogy a pályázat sikeres legyen.

Nagy Ildikó