Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Akciók képekben és képeken túl

Péntek délután újabb tárlatnyitóval, a sepsiszentgyörgyi Ütő Gusztáv Cselekményművek fénykép-dokumentumokban című kiállításával folytatódott a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában az a székelyföldi képzőművészeket bemutató sorozat, amelyet a Partiumi Magyar Művelődési Céh a PKE képzőművészeti tanszékével közösen kezdeményezett. Ütő Gusztávra (aki egyben a tanszék tanára is) és munkáira az egyetemről igen sok képzőművész hallgató is kíváncsi volt a megnyitón. Sz. Horváth István, a PMMC igazgatója bevezetőjében külön kiemelte a céh székely alkotókra fókuszáló idei kiállítás-sorozatának jelentőségét.

Horváth, Ütő, Kányádi

Horváth, Ütő, Kányádi

Ütő Gusztávnak láthatóan lételeme az akcióművészet, és témáiban nemcsak átvitt értelemben, de szó szerint is „játszik a tűzzel”, amit az erről dokumentált fotókról is láthattunk, de azért a megnyitón egy rövid bemutatóval is jelzett.

A jelenlévők számára Kányádi Iréne művészettörténész elemezte ki alaposan az akciómunkákat és megalkotójukat, röviden utalva ezek erdélyi neoavantgárdban betöltött szerepére és a ’90-es évek előtti tartalmi kockázatára is, melyet Ütő már akkor felvállalt, de munkája a későbbiekben sem lankadt, hiszen az 1989-es fordulat után továbbra is megtalálta a társadalmat legérzékenyebben érintő témákat, és tegyük hozzá „Ütős” akcióival mutatott rájuk. Különösen aktuális a világ körül számos helyszínen bevállalt fejenállás-sorozata (Valós nézet 6ár összegző címmel), amivel a megfelelő irányból, azaz fejjel lefelé szándékozta szemlél(tet)ni a székelyföldi önrendelkezés továbbra is „függő” helyzetét. A képekben megörökített, tehát egyáltalán nem „képtelen” Ütő-akciók március 30-ig tekinthetők meg a PKE-n.

Tóth Gábor