Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Akadozó fűtés, hideg lakások

Mintha átok ülne a nagyváradi távfűtési rendszeren, vélekedett minap egyik olvasónk, aki a Termoficare Zrt. hőszolgáltató által biztosított fűtéssel nincs megelégedve. Sajnos nem egyetlen esetről, hanem egy Váradszerte elterjedt jelenségről van szó, ugyanis úgy tűnik, hiába cseréltek ki az elmúlt két évben 17,5 kilométernyi fűtéscsövet a megyeszékhelyen, a rendszer csak nem úgy működik, ahogy kellene. Ebben a fűtésszezonban már a kezdetekkor egyik meghibásodás a másikat érte, karácsony előtt pedig a fél város távfűtés és melegvíz nélkül maradt napokig. Az újesztendő sem biztat sok jóval, a közösségi oldalakon már külön csoportok alakultak, ahol váradiak a távfűtésre panaszkodnak. K. L. a Cantemir negyed egyik tömbházában lakik, s mint elmondta, miután a karácsonyi meghibásodást követően újraindították a fűtést, a lakásban levő fűtőtestek alig melegek, a szobákban a 18 C fokot is alig éri el a hőmérséklet. S ez egy nagyobb hideg beálltával csak romolhat. Reklamált a Termoficare hibabejelentőjénél, ott azonban azt mondták, valószínűleg abban a hőközpontban van a hiba, amely elosztja a környező tömbházakban a melegvizet a csövekbe. A lakók mentek volna panaszra a hőközponthoz is, az azonban állandóan zárva volt, senki nem állt szóba a lakásaikban jó pénzért didergő emberekkel.

A lakosok hiába fordulnak a hőközpontok alkalmazottaihoz panaszaikkal, mert azok nem adhatnak ki fútési problémákkal kapcsolatos információt

A lakosok hiába fordulnak a hőközpontok alkalmazottaihoz panaszaikkal, mert azok nem adhatnak ki fútési problémákkal kapcsolatos információt

Hasonló a helyzet a városközpont több részén. A Szaniszló (ma Eminescu) utca egyik részén szinte hidegek a fűtőtestek, a másik részén pedig melegítenek, ahogy illik. Panaszokról értesültünk több, Rogériusz negyedbeli utca lakóitól is. A diszpécserek azonban az emberek elmondása szerint a helyi hőközpontokra hárítják a problémát. De az, hogy a hőközpontok szabályszerű, megfelelő működését ki ellenőrzi senki nem árulta el a felháborodott panaszosoknak.

akadozo1a

Tegnap megkerestük a Termoficare Zrt. sajtószóvivőjét, Dan Creţut, akinek továbbítottuk olvasóink panaszát. A szóvivő készségesnek bizonyult, feljegyezte azokat az utcákat is, ahonnan panasz érkezett szerkesztőségünkhöz, s megígérte utánanéznek a problémáknak. Azonban több olyan dologra is fény derült, amiket sokan nem tudnak, de amelyek komoly fennakadásokat okozhatnak a város távfűtésében. Így az is sok baj forrása, hogy rengeteg helyen a lakótársulások szervezésében kicserélték a lakásokba vezető fűtéscsöveket. Sok helyen az olcsóbb, nem egyszer feketén, fusiba vállalt munkálatok során nem megfelelő vastagságú csöveket húztak vagy a fűtőtestekbe való beszereléskor cserélték össze az úgynevezett bemenő és kimenő ( tur-retur) csöveket. Főleg a Rogériuszon ez nagyon nagy gond, mely nemcsak fűtésfennakadást okozhat, de törvénytelen, s ha ez kiderül, úgy a lakótársulások komoly büntetésekre számíthatnak. Talán pont ezért van az, hogy sok helyen, pont a fusi csőcseréket megrendelő lakótársulási vezetők hallgatnak a bajokról s kenik az összes gondot a Termoficáréra, holott, ha megfelelően lettek volna a tömbházakba kicserélve a csövek, semmi baj nem adódna. Az is egy egész tömbház távfűtését leállíthatja, ha egyes lakásokban önkényesen odébb rakták a kalorifereket, megváltoztatva ezzel például a könyökcsövek helyzetét. Ilyen esetben, ha ez például egy második emeleti lakásban történik, a feljebb levő emeletekre már nem jut el egyáltalán vagy nem a megfelelő nyomással a melegvíz a fűtőtestekbe. A szóvivő kéri a lakosságot, ha a hivatalosan bejelentett, a sajtóban is közölt meghibásodásokon túl bármilyen rendellenességet tapasztalnak a fűtésben, ezt jelezzék a 0800/070-800-as vagy a 0259/467-577-es telefonszámokon. Ha megadják a pontos címet, a szolgáltató szerelőcsapata azonnal kiszáll a helyszínre s ellenőrzik az ottani hőközpont működését, illetve megpróbálják kideríteni, mi okozta a fűtésgondokat.

Szőke Mária