Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ajánlott szűrővizsgálatok férfiaknak

Az egészség a betegség megelőzésével kezdődik, ezt érdemes szem előtt tartani minden férfinak. A kor előrehaladtával egyre több lesz a panasz, ezért mondjuk, hogy negyven fölött legalább kétévente érdemes a háziorvostól személyre szabott vizsgálatokat kérni.

A szűrővizsgálat gyakran életet menthet! Ezt kell szem előtt tartani, ezért érdemes rendszeresen felkeresni a háziorvost akkor is, ha makkegészséges valaki. A háziorvossal történő konzultáción ugyanis korai fázisban fény derülhet komolyabb problémákra, amelyeket így időben lehet kezelni.

ajanlott 2

A jó háziorvos időről időre igényt tart arra, hogy lássa, ellenőrizze, szűrje pácienseit. Sok fiatal, ha nincs panasza, a jogosítvány meghosszabbításakor esedékes kötelező orvosi vizsgálatot használja ki, és kér szűrést. Ilyenkor aktuális egy alapos egészségügyi ellenőrzés, laborvizsgálatok, a bőr, a nyálkahártyák, a fogazat áttekintése, a vérnyomás, a testsúly ellenőrzése, EKG, tüdőszűrés, és egy beszélgetés, amiből az orvos számtalan dologra következtethet. Az általános állapotfelmérésnek része a hasi ultrahang is, ami képet ad a máj, a húgyhólyag, a vesék állapotáról. Ez utóbbi fejlődési rendellenességei olykor évekig nem okoznak panaszt, gyakran felnőttként szembesül azzal a páciens, hogy egy vesével született vagy patkóveséje van.

A fiataloknak családalapítás előtt érdemes elmenni urológiai vizsgálatra. Később a korral egyre több lesz a panasz, így a vérnyomást, a testsúlyt, a testtömegindexet rendszeresen mérni kell, mert ezek az egyszerű adatok is sok mindenre utalnak. Ha azonban bármi, hirtelen fellépő tünet, szokatlan panasz van – akár fiatal korban is –, azonnal orvoshoz kell fordulni! Ilyen tünet a hirtelen fogyás, a szájszárazság, a véres széklet vagy vizelet, a furcsán sokáig viszkető bőr, a feltűnő szomjúságérzet, a megváltozott anyajegy, növedék a szájüregben, nyelési zavar, elhúzódó köhögés, sárga vagy véres köpet.

A férfiaknak az alábbi szűrések javasoltak:

laborvizsgálat: 35 év alatt kétévente, 35 év felett évente ajánlott;

bőrgyógyászat: a festékes anyajegyeket negyven év felett évente kell ellenőrizni;

fogazat, szájüreg: ez évente ajánlott. A szűrésen az íny és a nyálkahártya betegségein kívül megnézik, van-e szájüregi daganat vagy azt megelőző állapot, vagy más, kóros elváltozás a nyelven, nyálkahártyán;

tüdőszűrés: évente ajánlott, főleg a dohányosok rendszeresen menjenek el, és légzésfunkciós vizsgálatot is kérjenek;

vastag- és végbélvizsgálat: a vastagbélrák sajnos fiatal korban is egyre gyakoribb. Akinek a családjában volt már vastagbél-daganat , bélpolip, az 45 év felett panaszmentesség esetén is menjen el szűrésekre;

szemészet: negyven év felett, és bármilyen látászavar (rövidlátás, távollátás), illetve számítógépes munkavégzés esetén évente fel kell keresni a szemészt;

szív- és érrendszer: a vérnyomást rendszeresen kell mérni. Ha a családban volt szív- és érrendszeri probléma, infarktus, stroke, akkor 45 év felett szükség van kardiológiai vizsgáltra is;

urológia: probléma esetén azonnal, problémamentesség esetén családalapítás előtt, ötven év felett évente érdemes az urológust felkeresni. A hererák a fiatalok, 18–23 év közöttiek és a 38–40 év közöttiek körében fordul elő gyakrabban. A prosztata betegségei az ötven év felettieket veszélyeztetik, az akadozó vizelet, a sugár csökkenése kóros nagyobbodásra utal. A prosztatadaganat szűrése két vizsgálat egyidejű alkalmazásával történik, ami egy vérvételből és egy urológiai vizsgálatból áll.

Győri György belgyógyász szakorvos