Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ajándékozni jó!

Nagyváradi iskolák diákjai ajándékozták meg több Bihar megyei gyermekotthon lakóját kedd délután. Az ünnepségnek a nagyváradi filharmónia épülete adott otthont, melynek során az ajándékozók számos előadással kedveskedtek a vendégeknek. A bemutatók végén az ajándékozásban részvevők osztályonként vonultak fel a színpadra, hogy ott átadhassák névre szóló dobozaikat a gyermekotthonok lakóinak, bennük az általuk készített, illetve összeállított ajándéktárgyakkal.

A délutáni programot a Nagyváradi Művészeti Líceum kamarazenekara nyitotta meg Nagy Viola tanárnő vezényletével, majd Széll Gabriella szervező átadta a szót Mátyás Attila evangélikus lelkésznek, aki közös imára hívta a jelenlévőket. „Ne engedd, hogy megszokjuk a szenvedést a televízió képernyőin. Add, hogy ne legyünk érzéketlenek, nyugtalanítsd a lelkiismeretünket. (…) Adj bölcsességet a felelősséget hordozóknak. (…) A lelki és testi terrorban élőkért könyörgünk, azokért, akiket a sírás fojtogat, azokért, akik céltalanok vagy célt tévesztettek.” A szép gondolatok a belső fülükkel is hallók számára jóval többet teremtettek az ilyenkor szükséges ünnepi hangulatnál.

Baranyi Tünde népdalt énekel

Baranyi Tünde népdalt énekel

Édesanyja születésnapja alkalmából történő felköszöntését követően Széll Gabriella Kéry Hajnalt, a Bihar Megyei Nőszervezet elnökét szólította a színpadra, aki mindenekelőtt a tizenhét nagyváradi iskola szeretetteljes készülődését emelte ki, és jó szórakozást kívánt mindenkinek. Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Bihar megyei vezetője a kezében tartott karácsonyi képeslap fényeiről beszélt, amelyek támaszpontul szolgálnak az életben. „Célok kellenek, amelyek eléréséért küzdeni kell, még ha hosszú is az út, amely hozzájuk vezet, mert sokkal inkább emberré tesz, mint az ölünkbe hulló ajándékok” – mondta. A közösség jelképeinek nevezte a napkeleti bölcseket, akik közösségként látogattak el Betlehembe, hogy megajándékozzák a Kisjézust. A közösségi ajándékozás nem csupán az ünnepekhez kell hogy kötődjön, hanem mindig meg kell keresnünk az alkalmat, amely lehetővé teszi az ajándékozást. „Az ünnep azért van, mert kell a csoda, a szeretet csodája.” – zárta beszédét a gyermekmentő szolgálat vezetője.

Ilisz Dominik Chopin Forradalmi etűdjéből játszik

Ilisz Dominik Chopin Forradalmi etűdjéből játszik

A megajándékozott kilenc gyermekotthon: a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon, a szentjobbi Caritas Szent István Szociális Központ, az élesdi Kajántó Mária Gyermekotthon, a szalontai Szent Ferenc Alapítvány Gyermekotthon, a micskei Nappali Gyermekközpont, a nagyváradi Diakónia Alapítvány Nappali Gyermekközpontja, a nagyváradi Szivárvány Gyermekközpont, a pappfalvai A Szeretet Gyermekei Otthon és a nagyváradi Szent Angéla Ház.

Az ajándékozás várva várt pillanatai

Az ajándékozás várva várt pillanatai

Kicsik és nagyok egyaránt érdeklődve figyelték az énekes és táncos, illetve betlehemes előadásokat. A fellépő diákok az Ady Endre Líceum (Barany Tünde, népdalok), az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium (magyar néptánccsoport), a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum (társasági táncokat bemutató csoportja), a Nagyváradi Művészeti Líceum (zongoraelőadások Ilisz Dominik VI. osztályos tanulótól, valamint karácsonyi melódiák), a Szacsvay Imre Általános Iskola (kórus) és a Ioan Slavici Iskola (tánccsoport) osztályaiból érkeztek. Az eseményt az ajándékok átadása zárta.

Szamos Mariann