Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ahol van értéke a könyvnek

Az 1994-ben alakult Élet és Egészség könyvkiadónak országunk területén több mint 40 könyvesboltja van már. Az egyik ilyen üzlet éppen Bihar megyében van, Nagyvárad központjában. A Sola Scriptura Könyvüzlet könyvekkel, ajándéktárgyakkal várja az olvasni vágyókat. Lassan tíz éve nyitott ez az üzlet Váradon. Tegnapi terepszemlénken ellátogattunk a könyvesboltba, ahol Borzási Gabriella elárusító fogadott minket. Ottlétünk alatt is számos vásárló érkezett. A polcok rogyásig vannak könyvekkel. Találhatóak egészségügyi, receptekkel teli, gyerekeknek szánt könyvek, szépirodalom, kifestők, különféle szakkönyvek fiataloknak, házasoknak, szülőknek, de lehet kapni akár spirituális és verses köteteket is.

ahol 1

Arra kérdésünkre, hogy a nyári időszakban, ilyenkor mikor mindenki szabadságon van, körülbelül hány személy látogat az üzletbe, Gabriella ez válaszolta: „Ilyenkor azért inkább külföldi, de más városok emberei jönnek be az üzletbe, mert egyesek hazajönnek vakációzni és egy városi séta során betévednek a mi kis üzletünkbe is. Tehát azt mondom, hogy azok, akik átutazóban vannak vásárolnak ilyenkor. De ha azt vesszük ez is időjárástól függ. Ha hideg és esős idő van, nem nagyon mozdulnak ki az emberek a lakásból. Körülbelül húsz-harminc ember fordul itt meg naponta.”

A bolt egyik különlegessége az, hogy egészséges élelmiszereket is árusítanak. Többek között olyan termékeket is, amelyek a cukorbetegeknek vagy a magas vérnyomásban szenvedőknek segítenek. Ilyenek például a vito ételízesítő, szójatejpor, szója, tengeri só, mogyorókrém, műzliszeletek.

Egy másik érdekessége itt, hogy nem csak megvásárolni lehet a tucatnyi könyvet, hanem kikölcsönözni is. Az üzlet ezzel egy igazi különlegességnek számít, hiszen Nagyváradon nincs még egy olyan üzlet, ahol ingyen és bérmentve vihetnek ki könyveket az emberek. „A cél ezzel az, hogy bárki hozzáférhessen a könyveinkhez és azoknak tartalmához.” – árulta el Gabriella. Továbbá azt is elmondta, hogy minden év májusában akciós nap van gyermeknap alkalmából. Ilyenkor minden ifjúsági és gyermekkönyvet, játékot akciósan szerezhetnek be a szülők. De nem csak májusban várja akció a vevőket, hanem novemberben is. Akkor Nyitott kapuk napja van és bármilyen terméken 20% kedvezménnyel vásárolhatnak meg az érdeklődők.

A harmadik ritkaság, amelyet ebben az üzletben megtalálunk, az az ingyenes egészégügyi, családi vallási tanulmánykötetek. A tanulmányok lefolyása úgy zajlik, hogy a diákok bizonyos időszakonként tanulmányoznivaló könyveket kapnak és egy kérdőívet. A kérdőívet a tanulmány befejezése után ki kell tölteniük, s ezt a bolt kikölcsönzői kijavítják. Egy olvasói tanfolyam elvégzése díszoklevélre és újabb tanfolyamra jogosítja fel a diákokat.

Arra a kérdésünkre, hogy az embereknek mit is jelent a könyvesbolt, az eladónő válasza a következő volt: „Azt tapasztalom, hogy a technika ellenére, ami elfordítja az embereket a valódi értékektől, mégis van egy olyan réteg, amely a könyvek által műveli magát.”

A Mel Gibson által rendezett Oscar-díjas Fegyvertelen Katona című film könyvváltozata is megtalálható a könyvesboltban és még rengeteg címet sorolhatnánk a polcokról.

Borzási Gabriella azt is elmondta, sokan csak azért mennek be az üzletbe, hogy valaki meghallgassa őket, hiszen sok a boldogtalan ember és így legalább egy csepp kis szeretetet adhatnak másoknak.

K. B. Cs.