Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ahol a zene életre kelt

ahol (1)

Nem mindennapi és sok érdeklődőt vonzó jótékonysági hangversenynek adott helyet csütörtök délután a nagyvárad-olaszi református templom. Már a koncert megkezdése előtt érdekes utcaképre figyelhettek fel a járókelők, ugyanis a templom bejáratánál egy skót népviseletbe öltözött fiatalember játszott skótdudán. A hangversenyre Skóciából és Svédországból érkeztek fellépők, de váradi zenészek is felléptek.

A koncert Joseph Haydn Rövid Miséje (Missa Brevis St Joannis de Deo) című szerzeményével kezdődött, Kristófi János Zsigmond nagyváradi orgonaművész és a filharmónia vonósainak előadásában hangzott el a mű. Ezt követően Csűry István királyhágómelléki református püspök mondott igei köszöntőt, majd házigazdakánt Veres Kovács Attila olaszi parókus lelkipásztor köszöntötte a jelenlevőket.

Ezután a vendégek következtek, a skóciai Helensburgh Family Singers nevet viselő kórus David Bruce karnagy vezetésével és a svédországi Sollerökören énekkar Britt-Inger Nilsson karnagy irányításával.

ahol (2)

A két kórus évek óta koncertezik közösen, több országban is felléptek már együtt. Minden hangversenyüknek van egy nemes, jótékonysági célja, nem volt ez másként a váradi előadás kapcsán sem, ugyanis a csütörtöki fellépés alkalmával összegyűlt adományokat az élesdi Kajántó Mária Református Árvaház gyermekeinek ajánlották fel. A repertoárt, melyben 16. századi francia dalok, skót dalok, svéd zeneművek egyaránt szerepeltek, a közönség nagy tetszéssel fogadta. A rendezvény utáni ünnepi vacsorán a begyűlt pénzadományt át is adták az élesdi árvaház jelenlevő képviselőinek. Mint azt Veres Kovács Attilától megtudtuk, 1700 euró gyűlt össze, s ez az összeg örvendetesen nagynak számít, a jótékonysági hangversenyeken általában befolyó összegeket tekintve. A tiszteletes lapunkon keresztül is köszönetet mond valamennyi adakozónak, akik igaz keresztényi hozzáállással járultak hozzá az árvaház támogatásához egy olyan estén, ahol a jóság és a szép zene sikeresen találkozott egy közösség lelkiségében.

Szőke Mária