Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ahol a diáknép is lakhat

Elrepült a nyár, nemsokára kezdődik az új tanév. Azoknak a gimnazistáknak és egyetemistáknak, akik nem váradiak, viszont a megyeszékhelyen tanulnak, szálláshely után kell nézniük. Sokan már megtették ezt, azonban akadnak olyanok is, akik csak most kezdik böngészni az albérlethirdetéseket. A megyeszékhelyen ilyenkor a legaktívabb az albérlet keresése-kínálása. Mint diákoktól megtudtuk, a tavalyihoz képest idén drágábban kínálnak kiadó szobát és lakásokat Váradon. A kiadó szobák, tömbházlakások, lakrészek mellett azonban ismét egyre népszerűbbek a bentlakások.

ahol a diaknep (1)

A „házinénis” változat a legolcsóbb, ám sok diák szerint ez elég macerás, ugyanis a házigazda jelenléte sok esetben feszélyezi a fiatalokat. Persze a szülők szerint jobb és biztonságosabb, ha esetenként a házigazdák vigyázó szeme követi messzire szakadt csemetéiket. Tömbházlakásban egy különbejáratú szoba havi bérlete 200-250 lej között mozog, ebbe persze konyha- és fürdőszoba-használat is van. Egy garzont már jóval drágábban lehet kibérelni, a lakás nagysága, fekvése és felszereltsége sokat nyom a latban az ár megállapításánál. Úgynevezett minigarzonért a Rogériusz negyedben 70-80 eurót kérnek, egy nagyobb egyszobás lakás bérleti díja 100–110 euró. Ehhez jönnek még a közköltségek. Vannak diákok, főleg egyetemisták, akik négyen-öten bérelnek ki egy két- vagy háromszobás lakást, és elosszák a bérleti díjat és a költségeket. Kétszobás tömbházlakást mostanság 110-140 euróért, háromszobást 150–160 euróért kínálnak a hirdetők. S mert a diáknép fiatal, életvidám, azaz bulira hajlamos, bevett szokás, hogy úgynevezett bérleti biztosítékot (kauciót) is le kell tegyenek arra az esetre, ha megrongálnak valamit a lakásban, vagy ha nem törlesztik idejében a fizetnivalókat.

Vannak azonban olyan gimnazisták és egyetemisták, akik albérlet helyett a kollégiumi bentlakásokat választják. Ezek a helyek sokak szerint valódi „diákparadicsomok”, ahol nemcsak fedél kerül a diák feje fölé, de közösségben él és könnyen új barátságokat köthet, megtanulhatja az alkalmazkodás aranyszabályait is. A városban tanuló magyar fiatalok (főleg egyetemisták) legnépszerűbb kollégiuma vitathatatlanul a Partiumi Keresztény Egyetemhez tartozó Arany János Kollégium. Ráksi Lajostól, a kollégium lelkész-igazgatójától megtudtuk, idén 180 fiatal kap nálunk szállást. A szobadíj (két-három-négyágyas szobákban) havonta 165 lej, de a bentlakóknak ebédjegyet is kell váltaniuk, ez napi 10 lej, amiért háromfogásos meleg ebédet kapnak. Már májusban beteltek a helyek, ami nem is csoda, hiszen internetezési lehetőség, edzőterem, könyvtár és közös főzőcskézésekre alkalmas teakonyha is rendelkezésükre.

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Gimnázium is működtet bentlakást, mely a Caritas Catolica irányítása alá tartozik. Kiss Károlytól, a Caritas munkatársától megtudtuk, idén 44 gimnazista kap szállás az internátusban, ők havonta 300 lejt fizetnek, ebben benne van a szálláson kívül az étkeztetés ára is. A Caritas Catolica tervei között amúgy szerepel a bentlakás bővítése, mert úgy tűnik, erre évről évre nagyobb igény mutatkozik.

Szőke Mária