Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Agrárfórum volt a PKE-n

Beköszönő címmel tartottak szakmai fórumot a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, a PKE, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei szervezete, valamint a Partium–Debrecen Agrárklub szervezésében szombaton délután.
A PKE Bartók terme megtelt érdeklődőkkel és diákokkal, akiket elsőként dr. Kátai János, a DE mezőgazdasági karának volt dékánja köszöntött, és ő látta el a levezető elnök szerepét is. Tolnay István, a PKE igazgatótanácsának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az elnök beszélt többek között a Debreceni Egyetemmel több évre visszanyúló együttműködésről, például annak idején a szociális munka szak beindításához kapott támogatásról, és azt is bejelentette, hogy a következő tanévben közös, határon átnyúló akkreditációra készülnek. Ezt követően Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke beszélt, az egyesületről, annak lapjáról, és a szakemberképzés fontosságára is kitért, majd az előadások következtek.
Dr. Komlósi István dékán a PKE-n a Debreceni Egyetem gondozásában zajló agrárképzésről beszélt, többek között elmondta, hogy a hét féléves képzés utolsó félévében gyakorlati képzés zajlik, és azt is ismertette, hogy milyen tárgyakat tanulhatnak a hallgatók. A szakmai előadások sorát dr. Sárvári Mihály kezdte, ő a kukoricatermést befolyásoló tényezők komplex vizsgálatáról beszélt, majd dr. Pepó Péter mutatta be a hatékony és környezetbarát napraforgó-termesztési modelleket, végül Nagy Miklós, a RMGE Bihar megyei elnöke beszélt a biogazdálkodás kezdeteiről és perspektíváiról is.
Fried Noémi Lujza

Kátai János, Tolnay István és Komlósi István

Kátai János, Tolnay István és Komlósi István