Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Aggódtak a termésért az Érmelléken

Mint ismeretes, a téli hótakarónak igen nagy szerepe van az őszi vetés védelmében. Megóvja azt a fagytól, illetve az éves csapadékhiányt is pótolja. Az elmúlt esztendőben nagy vízhiánnyal küzdött a mezőgazdaság az Érmelléken. A gazdák, borászok aggódtak is folyton a vélhető rossz termés miatt, valamint a gyümölcsfákban, szőlőben beindult nedvkeringés okozta károkért, amelyet a szokatlanul meleg decemberi-januári időjárás eredményezhetett volna.

aggodtak 1

Hótakaró a vetéseken

Ám, mint utólag kiderült, felesleges volt az aggodalom, a vidéken elég jó minőségűek a vetések, amire úgy hullott a január végi hó, mint az áldás – mondják a kultúrák gazdái. A szakemberek szerint főleg az ősszel elvetett gabonának tesz jót, mert az elenyésző víztartalékok miatt akár több száz liter csapadéknak is helye lenne még a talajban. A további hidegek, illetve az éjszakai fagyok ellen is jótékony a hó nyújtotta védelem. Jelenleg az országban az őszi vetést majdnem teljes egészében fedi az áldásos takaró. A szokatlanul hosszú őszi időt szinte átmenet nélkül váltotta fel a havazás, mely különösen jól jött a fejlődésnek indult gabonaféléknél. Az őszi vetés állapota kielégítő, a jó időnek köszönhetően a kicsit később elvetett búza és árpa is jól megerősödött, így a hó alatt nagyobb esélye van arra, hogy átvészelje a telet.

Van azonban, ami mégis nyugtalanítja a mezőgazdászokat: a hosszan tartó jó idő miatt megjelentek a kártevők is a talajban. Azokon a parcellákon, ahol monokultúrában termesztik a búzát, megjelent a gabonafutrinka és a levéltetű is. Mindkét kártevő esetében egy-egy későbbi permetezés elegendő lehet a probléma megoldásához, remélik a gazdák. A levéltetű nem is jelentene különösebb gondot, tudni kell azonban, hogy többfajta vírusos megbetegedést terjeszt, ezért jobb permetezéssel védekezni ellene. A futrinka viszont igen erőteljesen jelentkezett, olyannyira, hogy egyes parcellákat vélhetően újra kell majd vetni.

A gyümölcsösben a fák már rügyezni kezdtek, de jött a január végi hideg és a megpattant rügyek fejlődése megállt. A gyümölcsfáknál eddig nem volt észlelhető fagykár. A kajszi sem fagyott meg, és más fákon sem tapasztalhatók a fagyás jelei. Remélhetőleg a szőlőben sem tett kárt a beindult nedvkeringés és várhatóan az alacsonyabb hőmérsékleteknek sem lesznek különösebb következményei az idei termésben – mondja Hegedűs Attila mihályfalvi szőlősgazda.

Sütő Éva