Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Adyra emlékeztek

Ady Endre születésének 139. évfordulóján irodalmi és művészettörténeti pódiumbeszélgetéssel emlékeztek meg Érmindszent nagy szülöttjéről a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumban. Imre Zoltán intézményigazgató meghívottja Beke László, Munkácsy Mihály-díjas magyar művészettörténész volt, akivel nemcsak Ady párizsi éveiről, hanem a francia főváros 20. század eleji kulturális életéről és az újító szellemű kortárs művészekről is beszélgettek.

adyra emlekeztek 1

Mint elhangzott, Ady nem tervezte a párizsi utazást. Eredetileg Szentpétervárra szeretett volna menni. „Kevesen tudják, hogy már orosz szótárakat is vett magának” – hangsúlyozta Imre Zoltán. Végül azonban a szerencse – és a szerelem – folytán Párizsba került Brüll Adél (Léda) meghívására.

Művészettörténeti szempontból rendkívül érdekes, hogy Ady egyetlen színdarabját Műhelyben címmel ugyan még Nagyváradon írta meg, a négyszereplős alkotás mégis a dadaizmus jegyeit hordozza magában, holott a poéta akkor még nem került kapcsolatba a nagy „dadákkal”, vagyis a kibontakozófélben levő irányzat úttörőivel.

A beszélgetés keretében arról is szó esett, hogy Ady hozzáállása, életszemlélete és írásainak tematikája is nagyban megváltozott párizsi utazásai során. 1904 januárjában ugyanis prófétai víziókkal utazott ki, áprilisban azonban kiderült, hogy súlyos beteg, és onnantól kezdve a halál és az öngyilkosság gondolata foglalkoztatták. Gyér nyelvtudása miatt a párizsi társasági élettől is elszigetelődött, egyetlen segítsége Léda volt, aki napi rendszerességgel fordította számára a kortárs költők alkotásait.

adyra emlekeztek 2

A pódiumbeszélgetés keretében André Kertész és Brassai kivetített fényképeivel illusztrálták a 20. század eleji Párizs utcai forgatagát, a szépszámú közönség ugyanakkor megtekinthetett számos olyan ritka fényképet is, amelyek Léda párizsi lakosztályában készültek, és amelyeket jelenleg az Ady Endre Emlékmúzeumban őriznek.

Az esemény végén a résztvevők közösen kivonultak Ady mellszobrához, ahol Imre Zoltán mondott köszönetet, majd koszorút helyezett el a talapzaton.

Sz. G. T.