Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Adyra emlékeztek Nagyváradon

Ady Endre születésének 140. évfordulója alkalmából (1877. november 22, Érmindszent) koszorúzta meg a költő mellszobrát az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nagyváradi szervezete, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, valamint Tóth Katalin, a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

adyra

Az Ady Endre Emlékmúzeum előtt összegyűlteket Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke köszöntötte, aki Ady a magyar ugarra vonatkozó verssorainak ma is érvényes mondanivalóját emelte ki beszédében, melyet a ma fiataljainak kell feltörni. Az Érmelléki Gazdák Egyesületének nevében Csomortányi István ügyvezető elnök a hagyományok ápolásáról, és az Érmellék Adyhoz hasonló kiváló szülötteiről szólt, előrevetítve annak reményét, hogy mindazok, akik ma tesznek Nagyvárad száz évvel ezelőtti tündöklésének feltámasztásáért, sikerrel járnak a jövőben. A felszólalásokat Kiss Törék Ildikó színművész előadása követte, amelyben a művésznő megidézte, milyen volt Nagyvárad, amikor Ady Endre ide érkezett.

Tóth Katalin Ady váteszszerepének felvállalását emelte ki, az egység megőrzése és a közös jövőépítés jegyében.

A megemlékezést Ady Endre szobrának megkoszorúzása zárta.

Szamos Mariann