Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Adyra emlékeznek 14 hónapon át

November 22-én Ady Endre születésének 140 évfordulójára emlékeznek Nagyváradon. Az aznap 18 órától kezdődő megemlékezéssel egy 14 hónapon át, 2019 január 27-áig, Ady halálának 100. évfordulójáig tartó sorozat kezdődik el, melynek keretében havonta tartanak majd a költőhöz kötődő konferenciákat, koncerteket stb. A részletekről Imre Zoltán, az Ady Endre Emlékmúzeum igazgatója, és Meleg Vilmos, a Nagyváradi Állami Filharmónia menedzserigazgatója beszélt tegnap a múzeumban.

Meleg Vilmos és Imre Zoltán

Meleg Vilmos és Imre Zoltán

November 22-én Ady Endre szobrának megkoszorúzásával kezdődik a program. Imre Zoltán köszönetet mondott a nagyváradi önkormányzatnak, mivel kérésére lekövezték a szoborig vezető utat, illetve a kerítésre is visszahegesztették a letört és a múzeumban őrzőt kaput. A koszorúzás után a múzeumban Imre Zoltán, Péter I. Zoltán helytörténész és Szűcs László, a Várad irodalmi és kulturális folyóirat főszerkesztője beszélget majd el Ady Endre életének Váradra érkezéséig tartó szakaszáról, majd zenés-verses összeállítással zárul az est. Utóbbiról Meleg Vilmos elmondta, hogy ez alkalommal nem a megzenésített versekhez kerestek énekeseket, hanem az énekeshez, Tasnádi Ferenchez és Ferencz Vilmoshoz – őket Radó Judit kíséri majd zongorán – Lászlóffy Zsolt kanagy segítségével, a filharmónia énekkarának egy része ugyanis Nyugat-európai turnén van.

A szobor környéke is megszépült

A szobor környéke is megszépült

Az Őrizem a szemed vagy a Nézz, Drágám kincseimre mellett például  A Tisza-parton című vers két változatban is elhangzik majd, hiszen több zeneszerző többféleképpen zenésítette meg Ady Endre verseit, mondta Meleg Vilmos, aki maga is részt vállal a  műsorban: a megzenésített versek között szaval is a költő műveiből.

Ady egykori íróasztala

Ady egykori íróasztala

A következő 14 hónapban havonta tartanak majd az emlékmúzeumban valamilyen Ady Endréhez kötőtő konferenciát, koncertet stb., árulta el Imre Zoltán, aki azt is elmondta: rendhagyó tárlat is lesz november 23-tól az általa vezetett intézményben. Ady Endre egykori íróasztalát először hozzák majd a kiállítótérbe, ehhez bárki leülhet majd, és papírra vetheti gondolatait Fehér Dezső felszólításának szellemében: „írj úgy, mint Ady”. Ezekből az írásokból 2018. januárjában, Ady Endre halálának 99 évfordulóján hallhatnak válogatást.

Fried Noémi Lujza